Hufvudstadsbladet

Generation­en som provade på frihet

- fNb-Hbl

Den bioaktuell­a filmen kollektive­t utspelar sig i köpenhamn i mitten på 1970-talet och handlar om en familj som ber okända människor flytta in i deras stora hus. men drömmarna om ett kollektivt liv krockar med verklighet­en.

Filmens huvudperso­n är nyhetsuppl­äsaren och mamman Anna som spelas av Trine Dyrholm. Hon presentera­r livet i ett kollektiv som ett ideal för sin man, men det hela slutar i en äktenskaps­kris.

– Anna är trött på vardagen och tycker att det traditione­lla familjeliv­et är ointressan­t. När hennes man förälskar sig i en ung kvinna, klarar Anna inte av situatione­n, säger Dyrholm.

Rollen gav Dyrholm priset för bästa kvinnliga huvudroll på filmfestiv­alen i Berlin. Filmen har regisserat­s av Thomas Vinterberg, vars senaste framgång var filmen Jakten som nominerade­s för en Oscar i kategorin bästa utländska film 2014.

Dyrholm var för sin del med redan i Vinterberg­s genombrott­sfilm Festen från 1998. Efter det har Dyrholm blivit en av Danmarks största stjärnor.

fri kärlek ett modefenome­n

Kollektive­t är framför allt en film om viljan att vara fri, säger Dyrholm. Kollektivb­oende har igen blivit vanligare då det har blivit dyrt att bo i storstäder. Dyrholm tror att det för den nya generation­en är lättare att dela med sig än för den gamla.

– Jag är tacksam gentemot 1970-talets generation för att de provade idealen i praktiken. Det var naivt, men det ledde till något gott.

 ?? Foto: aFP / leHtikuva / toBias sCHWarZ ??
Foto: aFP / leHtikuva / toBias sCHWarZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland