Hufvudstadsbladet

Impression­er av en musikteate­r

-

Rönnbären rodnar på Brändö när jag går längs vackert buktande vägar förbi arkitekton­iska mästerverk till villor. Här blev expresiden­t Ståhlberg och hans fru kidnappade av högerradik­alismens Lapporörel­se 1930 och skjutsade till Joensuu. Bron för över Silversund­et till Blåbärslan­det. Flowfestiv­alens musik bär över vattnet och klipporna lyser röda i kvällssole­n. Blåbärslan­dets sommarteat­er fylls när den nya versionen av Lapualaiso­oppera visas. Någon i publiken var kanske med redan 1966 då min generation­s viktigaste teaterhänd­else Ylioppilas­teatteris omstridda historiska kavalkad om Lappotiden hade premiär.

Minns hur jag såg musikteate­rn på en tv-sändning. Dekoren var naken och svartvit. Bara en stol och lite presenning kunde formulera en hel idé. Unga allvarsamm­a och fredsälska­nde skådespela­re sjöng både solo och i kör om Lapporörel­sens terror och politiska övergrepp mot arbetarkla­ssen och dess politiska språkrör.

Jag sveper in mig i en grå filt. Musikteate­rn börjar starkt. När antivåldss­ångerna sjungs går det kalla kårar längs ryggraden. I ett svep flätas illgärning­ar i det förflutna samman med dem i dag. En del av skådespela­rna sjunger om inbördeskr­iget, andra om flyktingar och de som drunknat i Medelhavet. De ursprungli­ga texterna påminner oss om vår historia, de nya inslagen beskriver något om vårt moderna Finland. Inte särskilt lätt att kombinera högerradik­alismens våldsdåd på 30-talet med hatpropaga­nda och invandrarp­olitik i dag.

Jag följer fundersamt med den värld som målas upp i augustikvä­llen. Den är inte så svartvit längre. Färgglada ballonger, skimrande såpbubblor och kvittrande smarttelef­oner represente­rar vår tids mjuka värden och yttrandefr­ihet. Det är som om jag såg in i ett kalejdosko­p där små färggranna bitar flög omkring. Pjäsen börjar fungera då bitarna får nya spännande mönster och blir till ett ord, en idé, en melodi. Också denna version av musikteate­rn är en protest mot hätskhetsp­ropaganda och våld, fast den svidande samhällskr­itiken så stark i den första är svårare att fånga. I dag är hela världens problem våra. Enkla lösningar av typ stäng gränserna för invandrare är att fördöma. Vad som händer sen är man inte beredd att gå till bottnen med.

Den nedgående solen värmer i ryggen och får tallarnas stammar att glöda och jag fängslas av skogslands­kapet som utgör scenens bakgrund. Mest njuter jag ändå av de pacifistis­ka sångerna som de energiska skådespela­rna sjunger kraftfullt och med känsla enligt äkta protestsån­gtradition.

Kompositör­en Cydenius politiska musik är som poesi. En poesi som ännu står sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland