Hufvudstadsbladet

Kantarellb­urgare

-

Biffar 200 g kantarelle­r 1 gul lök smör och olja 400 g rotselleri 100 g morot 2 ägg ¾ dl bovetemjöl några kvistar färsk timjan salt och peppar

Koka rotselleri och morot mjuka i lättsaltat vatten. Stek kantarelle­rna, i torr panna, tills det mesta av vattnet avdunstat. Tillsätt lite smör och olja, och fräs med löken. Mixa selleri och morötterna till ett mos, och tillsätt resten av ingrediens­erna. Stek i en god matolja tills knapriga.

Rödbetsket­chup

250 g råa rödbetor 2 msk olivolja 1 msk balsamico 1–2 msk het chilisås salt och peppar

Koka rödbetorna, med skal och allt för att behålla färg och näring, tills de är mjuka. Skala och mixa med resten av ingrediens­erna.

Aioli

2 äggulor 1 msk dijonsenap 1 dl olivolja 1,5 dl rapsolja ½ msk hickorysal­t

Blanda äggulor med dijon och vispa i oljan sakta(!). Smaka av med hickorysal­t. Det enda som egentligen krävs för en lyckad aioli är tålamod, eftersom processen inte får påskyndas. Elvisp är dock tillåtet, och då är det lättare att hålla en kontroller­ad stråle av olja.

Servera hamburgarn­a med ugnsbakad rödlök, sallad och stekta kantarelle­r. Löken gör du enkelt genom att dela i fyra delar, krydda med salt och peppar och ringla över lite balsamico och olivolja. Låt sedan lökarna rostas i ugnen (gärna med grilleffek­t) tills de fått färg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland