Hufvudstadsbladet

Flugan har det tråkigt

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Höstsäsong­en börjar så småningom sätta fart på tv, efter sommarens lågsäsong. Till de första nyheterna på MTV3 hör Keittiöelä­mää, som nog inte kommer att kunna undvikas för den som zappar runt på kanalerna, för den sänds nästan dagligen på olika tider.

Det är fråga om en åttadelad serie, mer dokumentär än reality, om olika hushålls köksvanor: vad folk gör i köket, vilken mat de lagar, vad de pratar om, och så vidare. Vardagsliv, med andra ord, men även lite fest. Mer invecklat än så är det inte.

Det låter ju som om någon gjort det lite väl enkelt för sig, och inte riktigt orkat tänka och planera, utan tänkt att det löser sig vid klippborde­t. Någon har ändå tänkt och planerat, för överraskan­de nog bygger detta faktiskt på ett utländskt format, The Kitchen förverklig­at för BBC 2014.

Det är en serie som helt förlitar sig på människans nyfikenhet på andra människor, på att vara flugan på väggen i andras kök. Här finns ingen konflikt, inget tävlingsmo­ment, utan vi tittar bara in i olika kök.

BBC-versionen kan ha varit mer lyckad, för faktum är att Keittiöelä­mää inte fungerar så bra. Ett så här konfliktlö­st koncept måste till stor del bygga på castingen och vilka personer man väljer att följa. Här är det högst ordinära människor som lagar vanlig finsk vardagsmat och talar om vardagliga saker, både med varandra och med kameran. Visst kan det vara högintress­ant att få glimtar av familjers interna dynamik, att exempelvis tjuvlyssna på människor i offentliga transportm­edel. Problemet här är att alla verkar så medvetna om kameran. Köken är i allmänhet städade, här finns väldigt lite stök och kladd, och alla samtalar belevat med varandra kring matbordet. Det intressant­aste är nästan det barnlösa vältränade celiakipar­et som sitter och diskuterar finländarn­as fetma i sitt tiptopstäd­ade hem.

Glädjande är att så många män med självklarh­et verkar ta ansvar i köket. De flesta familjer är barnfamilj­er, men med finns även ett äldre kulturpar i Ekenäs och några unga kvinnor som bor i kol- lektiv. En etiopisk kvinna som är doktor och har barn tillsamman­s med en finsk man går emot den stereotypa bilden av afrikanska invandrark­vinnor. MTV3 20.05, repris söndag 11.00, måndag 16.30, onsdag 16.30, Ava fredag 19.00

 ?? FOTO: MTV3 ?? KULTURPAR. Bildkonstn­ären Markku Kolehmaine­n och kulturjour­nalisten Paula Ilvetsalo i Ekenäs är ett av de åtta hushåll den nya dokumentär­serien följer.
FOTO: MTV3 KULTURPAR. Bildkonstn­ären Markku Kolehmaine­n och kulturjour­nalisten Paula Ilvetsalo i Ekenäs är ett av de åtta hushåll den nya dokumentär­serien följer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland