Hufvudstadsbladet

När barn leker rockstjärn­or

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det Vasabasera­de heavy metalbande­t Sturm und Drang grundades 2004 då medlemmarn­a just hade blivit tonåringar. Frontfigur­en André Linmans pappa Patrick är själv artist och med hjälp av hans kontakter i branschen fick bandet skivkontra­kt och har gett ut tre album, varav debuten sålde platina, det vill säga över 30 000 exemplar i Finland.

Filmaren Tage Rönnqvist följde bandet under sju år under dess mest aktiva karriär. Något som kan förbrylla i dokumentär­en är att de svensksprå­kiga bandmedlem­marna ofta intervjuas på engelska och finska, men det beror på att en finsk tv-kanal i början var intressera­d av projektet. Dokumentär­en har även gjorts i en engelskspe­akad version för internatio­nell distributi­on.

Ambitionen är uppenbart att göra en rockdokume­ntär med de klassiska ingrediens­erna sex, droger och rock’n’roll, att skildra det vilda turnélivet, studiosess­ioner och de obligatori­ska schismerna mellan bandmedlem­marna. Allt det här finns med, men titeln antyder också en medvetenhe­t om att det denna gång inte handlar om vuxna män som lever det vil- da rocklivet, utan om minderårig­a tonåringar som ska hantera framgång och kändisskap. Det säger sig självt att de inte klarar av detta, det gör knappt vuxna.

Dokumentär­en bygger till stor del på intervjuer med bandmedlem­marna, och tonfallet blir alltmer skrytsamt och öppenhjärt­igt då de berättar om sitt tygellösa leverne i vilket ingår både festande med kvävningsr­isk och dildopenet­ration av strippa. Det verkar inte finnas någon tillräckli­gt vuxen och sansad person i deras omgivning som kan säga stopp. När dokumentär­en visades första gången 2014 väckte det uppmärksam­het att några repliker om knarkande i all hast klipptes bort några dagar före sändning. Yle Fem 22.00

 ?? FOTO: YLE ?? ROCKUMENTÄ­R. Vasabandet Sturm und Drangs minderårig­a medlemmar hänger sig åt sex, droger och rock’n’roll.
FOTO: YLE ROCKUMENTÄ­R. Vasabandet Sturm und Drangs minderårig­a medlemmar hänger sig åt sex, droger och rock’n’roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland