Hufvudstadsbladet

PSYKKRIG INFÖR DUELL

Förväntnin­garna är enorma inför tv-drabbninge­n mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

- JURI VON BONSDORFF Nyheter@ksfmedia.fi

●●Föreställ●er●en●scen●med●två●ensamma●podier●badande●i●ett●hav●av● starkt●strålkasta­rljus.●En●publik●på● 50,●60●–●kanske●80●miljoner●tv-tittare,●sittande●som●på●nålar.●Veckor●av●förberedel­ser●inför●en●90●minuters●grillning●med●absolut●inget●utrymme●för●misstag.●På●spel●är● presidentp­osten●för●den●mäktigaste●nationen●i●världen.●Den●mänskliga●koncentrat­ionsförmåg­an●är● driven●till●bristnings­gränsen.●Kandidaten●promenerar●ut●i●rampljuset.●Vad●är●det●sista●man●vill●tänka● på●just●då?●Din●makes●forne●älskarinna●torde●komma●ganska●högt●på● listan?●Men●i●enlighet●med●den●pågående●valkampanj­ens●karaktär● är●det●eventuellt●just●det●som●kommer●att●hända.●

●●Under●veckoslute­t●har●Donald Trump●och●Hillary Clinton●ägnat● sig●åt●ett●psykkrig●som●liknar●mer● reality-tv●än●ett●presidentv­al.●Det● började●när●Clinton●skickade●en●inbjudan●till●en●extravagan­t●miljardär●vid●namn●Marc Cuban,●att●närvara●i●främsta●raden●vid●debatten●i● New●York.●Cuban●har●sedan●en●tid● tillbaka●öppet●kritiserat●och●hånat● Trump●i●sociala●medier.●Inbjudan● kan●ha●tett●sig●vettig●och●harmlös,● men●i●själva●verket●blev●den●en●invit●till●ett●skamlöst●spel●som●ingen● behärskar●som●Trump.●Och●följaktlig­en●tackade●Trump●och●bjöd●själv● in●Gennifer Flowers,●som●hade● ett●mycket●uppmärksam­mat●sexuellt●förhålland­e●med●Bill●Clinton● på●1980-talet,●att●bänka●sig●i●stolen● bredvid●Cuban.●Enligt●obekräftad­e● rapporter●har●hon●tackat●ja●till●inbjudan.●Första●ronden●till●Trump.

●●Men●det●kommer●inte●att●bli●enbart●en●såpopera.●Debattleda­ren● kommer●utan●tvekan●att●eftersträv­a●en●seriös●diskussion●om●terrorism●på●hemmaplan,●kampen●mot● Islamiska●staten●och●förtroende­klyftan●mellan●de●svarta●i●USA●och● landets●polismakt.●De●färska●bombattack­erna●i●New●York●och●polisskjut­ningarna●med●efterfölja­nde● demonstrat­ioner●och●kravaller●i● North●Carolina●kräver●det.

Antagligen●kommer●det●också●att●finnas●tid●för●sysselsätt­ning,● skatter●och●sociala●förmåner.●Men● det●speciella●med●presidentv­alskampanj­en●den●här●gången●är●att● substansen●inte●är●det●viktigaste.● I●år●handlar●det●betydligt●mer●om● temperamen­t●och●förtroende.

●●Clinton●kommer●trots●det●att● gå●in●i●duellen●fullspäcka­d●av●fakta●och●seriösa●programför­slag.●Det● är●hennes●starka●sida●och●det●kan● hjälpa●henne●på●två●punkter.●Genom●att●briljera●med●sitt●kunnande● och●sina●utarbetade●program●kan● hon●belysa●kontrasten●till●Trump,● och●samtidigt●befästa●förtroende­t● för●att●presidents­kapet●är●i●seriösa●och●ansvarsful­la●händer●om●hon● blir●president.●Hennes●personliga● impopulari­tet●kan●Clinton●knappast●göra●väldigt●mycket●åt●längre.● Det●amerikansk­a●folket●har●minsann●haft●tid●att●forma●sig●en●uppfattnin­g●om●henne.●Det●gäller●att●visa●att●valet●av●Trump●är●för●riskabelt.

●●Trump●har●i●sin●tur●ett●klart●dilemma.●För●att●motverka●Clintons● strategi●måste●Trump●dämpa●sitt● beteende●och●tonfall.●Men●när●han● gör●det●förlorar●han●sin●karisma● och●sin●själ●som●agitator.●Frågan●är●

om han vill vända sig mer till sina trogna anhängare som vill ha den burduse brytaren av konvention­er eller till de traditione­lla konservati­va som tvekar att rösta på honom för hans oberäkneli­ga och otradition­ella temperamen­t.

Det som tyder på att Trump kommer att vara sin karaktär trogen och agera otämjt är att han enligt rapporter vägrat gå den invanda vägen och träna sig igenom en rad låtsas-debatter. Det har Clinton och alla andra kandidater i modern tid gjort. När Mitt Romney förberedde sig för debatt med Barack Obama 2012 ville han till och med ha talarstola­r som var så lika som möjligt de som skulle användas i själva debatten.

Det är ingen tvekan om att Donald Trump är mästerlig när han får hålla sig till en retorik som påminner om käbbel mellan busarna på gatan. Då är också hans självförtr­oende på topp. Frågan är om han kan klara av en 90 minuters duell där fråga efter fråga riktas till honom och endast en annan kandidat. Den konstellat­ionen har han aldrig varit med om. För Hillary Clinton är det nästan vardagsmat.

● Vid varje amerikansk­t presidentv­al är tv-debatterna entusiasti­skt emotsedda evenemang, och även Trump-Clinton får det att vattnas i munnen på många. Tittarreko­rdet på 80 miljoner är från debatten mellan Jimmy Carter och Ronald Reagan. Nu kan det bli fler.

Men trots det stora intresset för debatter finns det inga klara bevis på att de någonsin gett en avgörande knuff åt något håll. Men årgång 2016 är som bekant inte på långt när som tidigare presidentv­al.

Hennes personliga impopulari­tet kan Clinton knappast göra väldigt mycket åt längre. Det gäller att visa att valet av Trump är för riskabelt.

 ??  ??
 ?? GRAFIK: INGELA RUTBERG, MIKAEL BOBACKA, FOTO: LEHTIKUVA / JUSTIN SULLIVAN / JEFF SWENSEN ??
GRAFIK: INGELA RUTBERG, MIKAEL BOBACKA, FOTO: LEHTIKUVA / JUSTIN SULLIVAN / JEFF SWENSEN
 ??  ?? Terroratta­cker, e-posthanter­ing och oförutsägb­ara utspel har påverkat opinionen i USA under året. I dag möts Trump och Clinton i sin första debatt.
Terroratta­cker, e-posthanter­ing och oförutsägb­ara utspel har påverkat opinionen i USA under året. I dag möts Trump och Clinton i sin första debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland