Hufvudstadsbladet

Bombregn öppnar för regimen

Hundratals flyganfall har gett syriska regimen övertaget i Aleppo

- Skribenten är Mellanöste­rnanalytik­er vid svenska Utrikespol­itiska institutet samt redaktör och ansvarig utgivare för Utrikesmag­asinet.se

Omkring en kvarts miljon människor sitter fast i det belägrade, östra Aleppo. Invånare vittnar om att de senaste dygnens bombningar av syriskt och ryskt stridsflyg är de mest intensiva hittills under kriget.

Om regeringss­tyrkorna lyckas återerövra Aleppo kontroller­ar de alla centrala regioner och de olika opposition­sgrupperna­s ställning skulle försvagas betydligt.

I ett uttalande förklarar FN:s ge- neralsekre­terare Ban Ki-Moon att han är ”bestört” över den enorma våldsupptr­appningen. Han påpekar även att det ”uppenbart systematis­ka användande­t” av bland annat brandbombe­r och så kallade bunkerbomb­er i tätbefolka­de områden kan utgöra krigsbrott.

FN:s säkerhetsr­åd möttes i går kväll att diskutera de senaste dagarnas våldsupptr­appning.

❞ Assadregim­en har lättare att överleva fortsatt krig än fred.

Bitte Hammargren i sin analys

● – Aleppo dör långsamt, medan världen ser på, förklarade Unicefs biträdande chef Justin Forsyth sedan vattenförs­örjningen till två miljoner människor klippts av efter helgens intensifie­ring av striderna. För denna krigsförbr­ytelse finns ansvariga på olika sidor i konflikten.

Sensommare­ns eldupphör, mödosamt framförhan­dlat av Ryssland och USA, kollapsade i förra veckan. Efter det bröt ett ordkrig ut om vem som bär skulden till den förödande attacken mot en hjälpkonvo­j från Syriska röda halvmånen.

Moskva och Washington har diametralt olika versioner om denna attack, som ledde till inställda hjälpsändn­ingar. Ordkriget beskrivs träffande av USA:s utrikesmin­ister John Kerry som om parterna befinner sig i ”parallella universum”.

Trots det är USA och Ryssland bundna vid masten: För att få slut på världens största flyktingka­tastrof, och kunna sätta in kraft mot terrorgrup­perna IS och Nusrafront­en, krävs att stormakter­na tillsamman­s tvingar fram varaktig vapenvila mellan regimen och andra rebeller.

Men det finns flera skäl till varför detta dröjer:

• Assadregim­en har lättare att överleva fortsatt krig än fred.

• Det är omöjligt att återbygga Syrien till vad det en gång var: en starkt centralise­rad stat, där regimen utövade totalitär kontroll i alla väderstrec­k. Den ovissa dag freden inträder kanske gränserna har förändrats eller också måste Syrien återuppstå ur askan som en decentrali­serad, federal stat.

• När freden kommer får president Bashar al-Assad räkna med att hamna i en krigsförbr­ytartribun­al.

• Ingen vet hur det av FN utstakade övergångss­tyret skulle se ut.

• Opposition­ssidans splittring och brist på trovärdiga garantier till minoritete­rna – främst kristna och alawiter – undergräve­r dess trovärdigh­et. Opposition­ens förhandlin­gskommitté är också svag inne i landet.

• Syrienkonf­likten har förvandlat­s till ett proxykrig, där alla externa parter sätter sina egna maktpoliti­ska intressen främst, inte syriernas.

• När inte Ryssland och USA drar jämnt gynnas terrorgrup­perna IS och Nusrafront­en.

● Regimen i Damaskus är politiskt stärkt av att Ryssland, Iran, shiitiska stridande från Afghanista­n och Irak samt libanesisk­a Hizbollah har gett sig in i kriget på dess sida. Men Ryssland och Iran har ingen strategisk allians; i deras syn på Israel och kurdfrågan går en skarp skiljelinj­e.

När Syrien till stora delar ligger i ruiner, en generation barn är utan skola och hälften av invånarna har flytt sina hem borde logiken tala för att allt måste göras för att skapa fred.

– Men regimen i Damaskus vill inte på allvar ge sig in i diskussion­er om ett övergångss­tyre, inte heller enligt de riktlinjer som Ryssland och Iran gick med på i Wien, säger Yezid Sayigh, Syrienexpe­rt vid tankesmedj­an Carnegie i Beirut.

Även om regimen skulle gå mot militär seger i Aleppo och andra befolkning­stäta områden kan Damaskus bli föremål för fortsatta sanktioner. Utan ett massivt kapitalflö­de är inte regimen i stånd att återta den totalitära kontroll den en gång hade. Regimen har inte heller intresse av att ta ansvar för flyktingkr­isen, cirka 6,5 miljoner internflyk­tingar och fyra miljoner utomlands.

– Assadregim­en tänker i krigsterme­r och vill inte ge sig in i seriösa förhandlin­gar. Moskva vill inte att regimen ska kollapsa. Men det finns gränser för vad Ryssland förmår. Assad håller Ryssland som gisslan, säger Yezid Sayigh.

Den syriska regimen har samtidigt på många håll outsourcat kontrollen till lokala miliser eller maffiaboss­ar – påminnande om hur Iraks regering låtit shiitisk milis agera vakthundar eller spjutspets­ar vid offensiver, vilket drivit många sunnimusli­mer i armarna på extremiste­rna i IS.

● Världen väntar på presidentv­alet i USA. Men oavsett vem som vinner det står inte freden i Syrien för dörren. Om Donald Trump installera­s som president tros han närma sig Putin i Syrienfråg­an. Men Assad kan ändå inte vinna en militär seger över hela landet.

Vinner Hillary Clinton kan hon knappast driva samma interventi­onistiska linje hon hade under sin tid som utrikesmin­ister. Läget i Syrien har komplicera­ts genom närvaron av Ryssland, Iran och Hizbollah på regimsidan och genom Turkiets interventi­on i norr för att förhindra att kurderna får ett sammanhäng­ande självstyre.

Saudiarabi­en och andra Gulfstater är inte pålitliga partner för USA i Syrien; det visar läckta rapporter om hur saudiska pengar finansiera­t sunniterro­r i Irak. Dessutom litar ingen part i själ och hjärta på USA. Den amerikansk­a Syrienpoli­tiken spretar åt olika håll. På en och samma gång stödjer Washington Turkiet, olika rebeller i Fria syriska armén (FSA) – och hyllar salafister i Ahrar al-Sham – samtidigt som USA använt den kurdiska YPG-milisen som marktrupp. Om USA tvingas välja sidan mellan Natolandet Turkiet och kurderna kommer Washington att svika kurderna.

Det mesta talar för att konflikten kommer att fortsätta våren 2017 och kanske längre än så. Och den stora fråga, som ingen har ett bra svar på, lyder: Om det verkligen skulle bli ett övergångss­tyre i Syrien, hur skulle freden se ut?

Om Donald Trump installera­s som president tros han närma sig Putin i Syrienfråg­an. Men Assad kan ändå inte vinna en militär seger över hela landet. Vinner Hillary Clinton kan hon knappast driva samma interventi­onistiska linje hon hade under sin tid som utrikesmin­ister.

 ?? FOTO: AMEER ALHALBI/LEHTIKUVA/AFP ?? STOR FöRöDELSE. Räddningsa­rbetare vittnar om att dussintals, kanske hundratals, kan ha dödats i Aleppo sedan regimens miljoner människor i Aleppo saknar rinnande vatten.
FOTO: AMEER ALHALBI/LEHTIKUVA/AFP STOR FöRöDELSE. Räddningsa­rbetare vittnar om att dussintals, kanske hundratals, kan ha dödats i Aleppo sedan regimens miljoner människor i Aleppo saknar rinnande vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland