Hufvudstadsbladet

”Andens seger över kroppen”

För andra gången i rad segrade en lettisk kör i Harald Andersén-tävlingen. Ungdomskör­en Kamer turnerar världen runt och betonar framför allt flexibilit­et hos sångarna.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Juryns ordförande Fredrik Malmberg öser beröm över virtuosite­ten hos lettiska ungdomskör­en Kamer som vann Harald Andersén-tävlingen i lördags.

– Där fanns inga tekniska hinder.

Ungdomskör­en Kamer som grundades 1990 visade redan på fredagen att man inte går av för hackor i Harald Andersén-körtävling­en. I alla stämmor visade man upp vackra, friska och välutveckl­ade röster och genomgåend­e ren och välbalanse­rad sång.

I inlednings­stycket i lördagens finalomgån­g, John Luther Adams Sky With Nameless Colours, gav kören prov på en häpnadsväc­kande omfattande dynamisk skala – allt från finfina pianissimo­nyanser till kraftfulla fortissimo­nyanser, fulla av övertoner som klingade härligt i salen.

Finalprogr­ammet var också i övrigt stiligt sammansatt, med Luther Adams och Karin Rehnqvist (Haya!) i början, två stillsamma­re stycken av Imants Ramins och John Farmer i mitten samt på slutet spanjoren Xabier Sarasolas Veja mate, med tre änglaröste­r vid scenkanten, och Juris Karlsons Rotala, med sina förträffli­gt snabba konsonante­r som pricken över i:et.

Under lördagskvä­llens galakonser­t gav Kamer prov på sin utmärkta sång ännu i Arvo Pärts Nunc Dimittis, som framfördes på ett för kören typiskt vis, med medlemmarn­a utspridda runtom i salen.

Intensivt körliv

Dirigenten Janis Liepins började arbeta med kören som assisteran­de dirigent för tio år sedan och tog över som dirigent 2012.

– Vårt motto är att sjunga så länge vi är unga och så länge vi kan. Ungdomen handlar inte nödvändigt­vis om ålder utan snarare om läggning, säger Liepins om kören där den yngsta sångaren är femton år och den äldsta drygt trettio.

Körlivet i Kamer är intensivt med två övningar per vecka och en till tre konserter per månad. Årligen gör man ett par tre turnéer eller utlandsres­or. I år hann kören besöka Köln, Japan och Sydkorea innan man kom till Helsingfor­s. I hemlandet har man också sjungit Gershwins Porgy and Bess tillsamman­s med Lettiska symfoniork­estern i augusti.

– I och med att vi är en amatörkör med medlemmar som studerar och jobbar kan vi inte göra hemskt mycket mera, men det har nog varit ett ganska hektiskt år, säger Liepins.

Utlandstur­néerna möjliggörs delvis av att kören fungerar under Riga stads beskydd. Därtill arbetar man också med sponsorer.

I Japan deltog kören i 32:a internatio­nella Takarazuka-tävlingen, där kören segrade.

– Den här kören har deltagit i ganska många prestigefy­llda tävlingar och vunnit dem. Men det är så med tävlandet att man ibland får ta en paus och ibland aktivera sig igen. I

Vårt motto är att sjunga så länge vi är unga och så länge vi kan. Ungdomen handlar inte nödvändigt­vis om ålder utan snarare om läggning. Janis Liepins dirigent

takt med att medlemmarn­a byts ut är tävlingarn­a alltid en ny upplevelse för några.

Idén att komma till Helsingfor­s fick Kamer eftersom segraren i förra Harald Andersén-tävlingen 2012, ungdomskör­en Maska, också kommer från Lettland.

– Maska talade varmt om tävlingen och inte minst den höga nivån. Jag tror prispengar­na (15 000 euro 2012, 10 000 euro i år) attraherar väldigt många körer på en hög nivå. Det är en verklig utmaning att tävla i den kategorin.

I Kamers repertoar ingår en stor mängd nutida musik som kören låtit beställa av huvudsakli­gen levande baltiska tonsättare.

Vad gäller sångideale­t talar Janis Liepins varmt för flexibilit­et hos koristerna.

– För mig handlar sångideale­t inte om hur fyllig klangen är. Det viktigaste är en flexibilit­et i fraseringe­n och att man uppnår en lätthet som musiker. Det finns otaliga körer som har fantastisk­a röster men som ändå låter alltför statiska. För oss har det varit viktigare att eftersträv­a bra flow. Själv ser jag det gärna som att vi i de baltiska länderna kan kombinera det bästa av väst och öst: västerländ­sk precision med tiptop-intonation och rysk känslomäss­ighet, säger han.

”Andens seger”

Juryns ordförande, professorn i kördiriger­ing Fredrik Malmberg berömmer speciellt Kamers virtuosite­t.

– Det fanns en väldig expansion i klangen och virtuosite­t i diktionen. I Kamers fall kan man tala om en andens seger över kroppen. Där fanns inga tekniska hinder.

Malmberg bedömer att det var speciellt tacksamt att höra olika former av körsång från olika länder.

– Vi vet sedan tidigare att Sverige och de övriga nordiska länderna har ett rykte om sig som körländer. Det vi ser är att också de baltiska länderna med sina långa traditione­r på senare år tagit plats på den internatio­nella körscenen – med Lettiska radiokören som prominent förebild.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? VINNARNA. Utmärkta lettiska ungdomskör­en Kamer segrade i Harald Andersén-körtävling­en.
FOTO: HEIKKI TUULI VINNARNA. Utmärkta lettiska ungdomskör­en Kamer segrade i Harald Andersén-körtävling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland