Hufvudstadsbladet

Finland klart för EM-spel

Volleyboll Finlands herrlag är klart för spel i EM i Polen nästa år. Laget tog en övertygand­e seger mot ett trött Danmark i den sista kvalmatche­n i Helsingfor­s.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det var inget strålande spel de finländska herrarna visade upp i Helsingfor­s ishall. Men det var tillräckli­gt bra för en klar seger över gruppens jumbo Danmark med setsiffror­na 3–0. Finland hade aldrig några problem med att ta hem seten, även om Danmark tidvis lyckades komma nära i poäng.

Det betyder att Finland nu för sjätte gången i rad spelar i EM, den här gången i Polen nästa sommar. Efter att en viss osäkerhet vid turneringe­n i Danmark för en vecka sedan tog Finland nu tre raka segrar på hemmaplan. Grupptvåan Portugal klarade inte att sätta emot Finland på lördag kväll.

– Vi spelade bättre som lag trots att portugiser­na är skickliga som individer, säger lagkapten Eemi Tervaportt­i.

EM-kvalet har inneburit sex matcher på tio dagar för lagen i gruppen och både spelarna och tränarna konstatera­r att det är tungt.

– Visst har det varit en lång serie av matcher, vi har spelat mycket, men vi har orkat och klarat det fint, säger Antti Siltala som i går var en av de bästa poängmakar­na och av publiken valdes till matchens värdefulla­ste spelare.

Sommarens världsliga med matcher tre på varandra följande helger var ändå ännu tyngre. Danmark ligger trots allt nära, konstatera­r Tervaportt­i.

I gårdagens match mot Danmark var den finländska segern aldrig hotad. Danmarks tränare Mikael Trolle berömde främst det finländska servespele­t och konstatera­de att hans spelare har en del kvar att göra för att komma upp till Finlands nivå. Rätt land tog hem gruppseger­n, tyckte han.

Någon lång vila blir det inte för de finländska spelarna som nu ger sig i väg till sina respektive klubbar, de flesta utomlands. Ett par år spelade majoritete­n av landslagss­pelarna i den inhemska ligan, men nu spelar de i klubbar bland annat i Ryssland, Belgien, Frankrike och Turkiet.

– Det är en viktig del av att växa som spelare. De är intagna som förstärkni­ngar och förväntnin­garna på dem är höga, då måste man växa också mentalt, säger herrlandsl­agets cheftränar­e Tuomas Sammelvuo.

Själv åker han och liberon Lauri Kerminen till Ryssland och Krasnodar redan i dag. Den ryska ligan startar i morgon.

Förutom att spela EM i Polen nästa höst ska de finländska herrarna kvala om en plats i VM 2018. Den kvalturner­ingen är nästa vår, men Sammelvuo och Tervaportt­i har inte den i tankarna ännu.

– Just nu njuter vi av EM-platsen, men speciellt länge kan man inte vara bara nöjd, säger Sammelvuo.

Just nu njuter vi av EM-platsen, men speciellt länge kan man inte vara bara nöjd. Tuomas Sammelvuo chefsträna­re

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? JUBEL. Finlands styrka låg i ett bra lagspel.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG JUBEL. Finlands styrka låg i ett bra lagspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland