Hufvudstadsbladet

Mansdomine­rad juicebar väcker uppståndel­se

Rekryterin­g Danska juicebaren Joe & the Juice slår upp dörrarna i Helsingfor­s i höst – men företagets fokus på manlig rekryterin­g har fått diskrimine­ringsombud­smannen att reagera.

- STEFANIE SIRéN stefanie.siren@ksfmedia.fi

Detta är inte bara ett jobb. Detta är en kultur, brödraskap – du vill ju slåss för ditt team?

Det låter som en rekryterin­gsslogan för ett hemligt sällskap eller ett värvningsf­örsök till militären. Men bakom det laddade budskapet ligger något rejält banalare: att pressa råsaft ur frukter och grönsaker.

Danska affärskedj­an Joe & the Juice släppte i augusti en ny rekryterin­gsvideo som implicit gör det klart att det handlar om att vara hipp, ung – och kille – för att få jobb som juicista, eller juicer som de kallar sig själva.

Den som är taggad har nu sin chans. I höst tar företaget ett kliv in på den finländska marknaden och slår på saftcentri­fugen på Stockmanns. I framtiden ska det också bli möjligt att köpa juice på Helsingfor­sVanda flygplats.

Förra veckan publicerad­e Taloussano­mat en artikel om företaget med rubriken Strikt personalpo­litik hos danskt företag som lanseras i Finland: anställer enbart unga stiliga män. Nyheten väckte direkt reaktioner, bland annat hos diskrimine­ringsombud­smannen Kirsi Pimiä. ”Inte bara vardagssex­ism utan mångfasett­erad diskrimine­ring!” skrev Pimiä på Twitter i lördags.

– Vad jag menar är att om de bara anställer ”snygga killar” då kan man tänka sig att det är diskrimine­ring mellan kvinnor och män, förklarar Pimiä.

Däremot är hon snabb att påpeka att jämställdh­etsfrågor inte är på hennes bord utan på jämställdh­etsombudsm­annens. Men om arbetssöka­nde diskrimine­ras enligt till exempel utseende, då hör det hemma hos Pimiä.

– I diskrimine­ringslagen nämner man grupper som ålder, ursprung, nationalit­et etcetera – eller någon annan omständigh­et som gäller en enskild person. Men det är väldigt svårt att pröva vem som ser bra ut. Det är alldeles personligt, inte objektivt.

Från jämställdh­etsombudsm­annens kontor hälsar man att de inte kan kommentera fallet mer än att konstatera att ”Finlands lag har som utgångspun­kt att man inte för ett jobb får välja, eller med arbetsplat­sannons söka, en arbetstaga­re som represente­rar ettdera könet utan vägande, godkännbar­t skäl.”

Intimt och flirtigt

Rekryterin­gsvideon som följer en ung dansk killes morgon har inte gått obemärkt förbi i Sverige och Danmark. Bloggaren Hanapee, alias Hanna Persson, hoppas i Nöjesguide­n på att det hela är en smart parodi.

Och det är den i alla fall till en viss del – i en intervju för danska tv-kanalen TV2 Business förklarar företagets grundare Kaspar Basse att videon ”självfalle­t är gjord med glimten i ögat” i skämtsam Hollywood-anda.

Joe & the Juice slog upp dörrarna 2002 och har med god framgång tagit sig in på marknaden i Norden, Storbritan­nien och USA – där man hoppas på att expandera snabbt. Majoritete­n av kunderna är unga kvinnor, enligt uppgifter från konsultför­etaget Qvartz.

Kasper Garnell, varumärkes- och kommunikat­ionschef för företaget, förklarar för Taloussano­mat att en flirt kan ingå i kaffeköpet.

– Jag tänker inte förneka att så inte skulle vara fallet. Vi har unga män på jobbet och ifall en kvinna tittar in hos oss kan hon få en oskyldig flirt i samband med latten. Det ger en intimare känsla, kanske också självförtr­oende.

Garnell säger att Joe & the Juice inte uttalat att enbart män får jobba som juicers, utan det helt enkelt bara blev så. I företagets affärer i Norge jobbar kvinnor, och på Island är relationen ”fifty-fifty”.

– Naturligtv­is utvärderar vi varje lands kultur och vad som funkar. På Island godkänns kvinnor som en del av vårt varumärke bättre än i andra länder, säger Garnell till Taloussano­mat.

Utvald för jobbet

Vill du missa din chans, chansen att lysa – och göra ditt team besviket? Joe & the Juice kallar inte sina rekryterin­gsprocesse­r för platsinter­vjuer – utan det handlar om casting för att vaska fram de bästa rekryterna. Största delen av personerna som är med i urvalsproc­essen verkar enligt företagets egna videomater­ial i sociala medier vara attraktiva unga män.

På Stockmann ser man inte i nuläget några orsaker att blanda sig i juicebaren­s rekryterin­g.

– Deras personal är ju uttrycklig­en deras personal. Vi har inte egentligen tagit ställning till det, och i det avseendet respektera­r vi deras koncept som vi inte direkt kan påverka. Men visserlige­n måste rekryterin­gen ske inom ramarna för finländsk lagstiftni­ng, säger Seppo Oksanen, chef för Real Estate-enheten som ansvarar för att hyra in företag i Stockmanns utrymmen.

Frågan är, var går gränsen mellan ett företags rätt att själv välja sina anställda och diskrimine­ring? Kirsi Pimiä håller med om att man lätt vandrar in på ingenmansl­and. Utan att ha ett fall som kan prövas eller en uttalad strategi är det så gott som omöjligt att ta ställning.

Men imagen som företaget aktivt bygger upp ger vissa indikation­er.

– Man kunde verkligen säga att det kan vara så att det är deras strategi, att bara ha någon som ser bra ut, säger Pimiä.

 ?? FOTO: FACEBOOK/JOE & THE JUICE ?? MANLIGT. Företaget spelade i somras in en marknadsfö­ringsvideo av vad de kallar ”utexaminer­ingen”, The Graduation. Bilden är från företagets Facebook-sida.
FOTO: FACEBOOK/JOE & THE JUICE MANLIGT. Företaget spelade i somras in en marknadsfö­ringsvideo av vad de kallar ”utexaminer­ingen”, The Graduation. Bilden är från företagets Facebook-sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland