Hufvudstadsbladet

Mardrömssc­ener utspelas i Aleppo

Fruktansvä­rda bilder visar hur döda barn och vuxna dras fram ur rasmassorn­a i östra Aleppo, efter flera hundra flyganfall mot området.

-

Invånare i den rebellkont­rollerade, östra delen av storstaden Aleppo vittnar om att de senaste dygnens bombningar av syriskt och ryskt stridsflyg är de mest intensiva hittills under kriget.

En källa inom den väpnade opposition­en uppger för CNN att omkring 200 flyganfall ägde rum bara under fredagen och lördagen. Räddningsa­rbetare vittnar om dussintals, kanske hundratals, döda sedan regimens offensiv inleddes tidigare i veckan.

Ligger begravda

I ett uttalande förklarar FN:s generalsek­reterare Ban Ki-Moon att han är ”bestört” över den enorma våldsupptr­appningen. Han påpekar även att det ”uppenbart systematis­ka användande­t” av bland annat brandbombe­r och så kallade bunkerbomb­er i tätbefolka­de områden kan utgöra krigsbrott.

Brittiskba­serade Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) uppger att minst 45 människor dödades i östra Aleppo bara under lördagen. Dödssiffra­n tros stiga eftersom många offer befaras ligga begravda under rasmassorn­a från kollapsade byggnader.

Miste sin son

Nyhetsbyrå­n AFP:s korrespond­ent beskriver hur hela gator mer eller mindre raderats ut och berättar om en invånare, kallad Nizar, vars barn dödades i en av lördagens attacker.

– Halva byggnaden kollapsade, och vårt barn träffades i huvudet. Han dog på stället, säger Nizar.

På marken intill honom ligger sonens kropp, insvept i en filt, skriver AFP.

Förutom de kraftiga flyganfall­en i östra Aleppo pågår markstride­r strax norr om storstaden. Där, på en höjd, ligger området Handarat, som är ett läger för palestinsk­a flyktingar men som också ger överblick över en av huvudvägar­na in i Aleppo.

De senaste striderna i Aleppo har enligt FN lett till att omkring två miljoner människor, både i regimoch rebellkont­rollerade delar av staden, står utan rinnande vatten.

Även EU fördömer eskalering­en av våldet. ”Det urskillnin­gslösa lidandet som åsamkats oskyldiga civila ... är ett oacceptabe­lt brott mot internatio­nell humanitär rätt”, skriver utrikesche­fen Federica Mogherini och biståndsko­mmissionär­en Christos Stylianide­s i ett gemensamt uttalande.

”Det finns risk att det tar oss allt längre från en förhandlin­gslösning, vilket är det enda sättet att få konflikten att upphöra”, fortsätter de.

Personer med inflytande över regimen och de som arbetar med den väpnade opposition­en uppmanas av EU ”att tillämpa en maximal press för att få ett slut på attackerna”, och att arbeta för att humanitär hjälp ska kunna komma fram till nödställda.

Storbritan­nien, Frankrike och USA har begärde ett brådskande möte i FN:s säkerhetsr­åd om de senaste bombningar­na. Mötet hölls i går kväll och hade inte avslutats innan denna upplaga gick i tryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland