Hufvudstadsbladet

Crosby hyllades efter seger

Världens bästa hockeyspel­are lyfte Kanada till final i World Cup.

- FNB–TT–GÖRAN SUNDBERG

Sidney Crosby gjorde ett mål och spelade fram till två när Kanada vann tungviktsm­ötet i semifinale­n mot Ryssland med 5–3. Efteråt hyllas han av lagkamrate­rna:

– Han kan förändra en match när han vill, det är därför han är den bästa, säger backen Shea Weber.

Den andra semifinale­n, mellan Sverige och Europalage­t, spelades sent i går kväll. Finalen spelas i bäst av tre matcher.

Dit kommer hemmafavor­iten med en superstjär­na i toppform. Med sina tre poäng i semifinale­n mot Ryssland klev han upp i ledning i poängligan med sju poäng – tre mål och fyra assist.

Crosby gav Kanada ledningen med 1–0 efter 7.40 av första perioden sedan han snott pucken av ryska backen Dmitrij Kulikov, fintat bort målvakten Sergej Bobrovskij och lagt in ledningsmå­let med en backhand.

Speciell spelare

Trots stor kanadensis­k dominans vände ryssarna. Nikita Kutjerov sköt 1–1 på Rysslands första skott på mål i andra perioden, efter 8.27, och knappt åtta minuter senare lyfte Jevgenij Kuznetsov in 2–1.

Då klev Crosby fram på nytt, bara 1.12 senare. Med en magisk framspelni­ng gav han Brad Marchand öppet mål och det favorittyn­gda hemmalaget hade kvitterat.

I inledninge­n av tredje perioden spelade han fram Marchand på nytt. Marchand fick perfekt skottläge och pricksköt 3–2 alldeles intill Bobrovskij­s bortre stolpe.

– Det är hans beslutsamh­et och att han alltid presterar i de största matcherna som gör honom till en så bra spelare. På den här nivån, med så många ledare i laget, är det han som tar kontrollen. Det visar vilken speciell spelare han är, säger Marchand, vars Kanada sedan enkelt drog ifrån.

?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT ?? MATCHHJäLT­E. Sidney Crosby gjorde 1–0 bakom Rysslands målvakt Sergei Bobrovskij.