Hufvudstadsbladet

Ett avtal med – vadå?

Finlands och Sveriges direkta försvarsav­tal med USA kan vara en extra säkerhetss­ele. men vad innebär de under nästa amerikansk­a president?

- 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Inatt, klockan fyra på efternatte­n, är det ännu bästa tv-tid i USA. Då går den första tv-debatten mellan de ledande presidentk­andidatern­a Donald Trump och Hillary Clinton. De två sägs ha förberett sig mycket olika. Hillary Clinton sägs jobba mycket med research och bakgrundsf­akta och förmodlige­n i tysthet också på sin hälsa. Minsta lilla hostattack på tv efter incidenten med hennes lunginflam­mation väcker ögonblickl­igen nya spekulatio­ner om huruvida hon fysiskt är i trim för världens mäktigaste ämbete.

Donald Trump tar, som så ofta när det gäller fakta och grundmurad­e argument, sig snarast an debatten med klackspark­en att hela hans 70-åriga affärsmann­aliv ”har varit en enda debatt”.

när utrikespol­itiken kommer upp i debatterna får Donald Trump ta väldigt mycket på talang. Hillary Clinton har både via politiska uppdrag under sin mans presidentt­id, som senator och som utrikesmin­ister 2009–2013 insyn i Vita husets rutiner och kan sina dossierer bättre.

För Finland och Norden är presidentv­alet intressant inte minst för den väg den amerikansk­a utrikespol­itiken ska ta, i synnerhet i Europa. Andra aspekter är USA:s framtida roll i oroshärdar av typ Mellanöste­rn. Eller hur demokratin­s fyrbåk i väst egentligen mår, när 320 miljoner amerikaner så ofta lyckas koka ner sina val till dessa återkomman­de politiska dynastier, allt från Kennedys till Bushs och Clintons.

de styrande i Finland och Sverige har uppenbart valt en säkerhetsp­olitisk mekanism där vi upprätthål­ler en intressera­d relation till Nato, men samtidigt också jobbar på direkta försvarsav­tal med enskilda Natoländer – främst bland dem USA.

Sverige har kända försvarsav­tal med åtminstone tre Natoländer, USA, Storbritan­nien och Danmark. Finland följer efter och vår president, utrikesmin­ister och försvarsmi­nister har alla på kort tid besökt USA.

Också försvarets kanslichef Jukka Juusti och kommendöre­n Jarmo Lindberg har under de gångna veckorna haft ärende dit. President Sauli Niinistös och statsminis­ter Juha Sipiläs inofficiel­la besök till den svenska statsminis­terns sörmländsk­a Harpsund ska enligt svenska försvarsbl­oggare också ha rört försvarsfr­ågor.

donald Trump och Hillary Clinton har helt olika syn på Europa och på Natosamarb­etet som är ramen för USA:s engagemang här.

Clinton talar om européerna som USA:s nära partner. Hon ser Nato med dess 28 medlemslän­der som ”en av USA:s bästa investerin­gar någonsin, där européer har ”stridit sida vid sida med USA, och delat både bördor och uppoffring­ar”.

Samtidigt skrivs vår samtidshis­toria nu rätt så snabbt om att det inte var så bra att hoppa på alla amerikansk­a tåg. Invasionen i Irak 2003 under falska förevändni­ngar har bland annat förskaffat britternas ex-premiärmin­ister Tony Blair en plats på några av historiebo­kens solkigare sidor.

Trump ser närmast Europa som en svikande bastion mot terrorism och islamism. Han hade som vanligt ”vetat bättre” än att låta europeiska storstäder som ”hålan” Bryssel eller Paris bli mål för terrordåd.

Dagen efter brexit-omröstning­en i juni hoppade han ur sin helikopter i Skottland och gratulerad­e britterna över att ”dom tog sitt land tillbaka” – uppenbart okunnig om att majoritete­n av de lokala skottarna inte alls hade röstat för utträdet ur EU.

Trump har öppet flirtat med ryska presidente­n Vladimir Putins ledarstil. Hans tidigare kampanjled­are hade inte bara varit med om Trumpkarav­anen, utan också som affärsman i Ukraina 2004 varit involverad i proryske Viktor Janukovytj­s presidentv­alskampanj.

Trump har krävt att Europas Natomedlem­mar ska betala mer för sig i alliansen. Annars får de, som han sade i en New York Times-intervju, ”grattis, försvara sig själva”.

under de närmaste dagarna kommer Finland, enligt uppgift att skriva på ett direkt försvarsav­tal med USA. Utrikespol­itiskt borde det vara ett betydligt större frågetecke­n vad vi binder upp oss till när vi inte vet vem som blir USA:s nästa president.

Finlandise­ringen har många ansikten. Oberoende av vem vi sluter våra pakter med, så sker det under för liten öppenhet, under ordvändnin­gar om var ”vår naturliga hemvist” är, och av några få som gör upp texterna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland