Hufvudstadsbladet

Växterna skapade den moderna världen

För drygt 400 miljoner år sedan erövrade växterna torra land på jorden. Resultatet blev en radikal omvandling av jordens ekologi. Syrehalter­na i atmosfären nådde moderna nivåer och landskapet stöptes om.

- FNB–TT-ROLAND JOHANSSON

Nya studier, som publiceras i Proceeding­s of the National Academy of Sciences, är de första som tydligt klarlägger hur det gick till när livet erövrade de tidigare helt livlösa kontinente­rna.

Man vet sedan länge att primitiva växter – i första hand olika typer av mossor – började sprida sig på land för cirka 470 miljoner år sedan, under ordovicium, och att erövringen var fullbordad för cirka 390 miljoner år sedan, under devonperio­den, då kärlväxter­na (örter, buskar och träd) blivit dominanta.

Detta var en revolution­erande händelse i sig. Men effekterna var mer långtgåend­e än de flesta föreställt sig.

Enligt den ena studien, som letts av paleoklima­tologen Timothy Lenton vid University of Exeter i Storbritan­nien, var det växternas spridning över kontinente­rna som höjde syrehalter­na i atmosfären till moderna nivåer.

Låga syrehalter

Utan högre halter hade inte djurvärlde­n – i förlängnin­gen vår egen uppkomst – kunnat genomgå den expansion på land som blev verklighet för 359–299 miljoner år sedan.

Tidigare rön har klarlagt att syrehalter­na i atmosfären var relativt låga fram till för 445 miljoner år sedan. För mellan 420 och 400 miljoner år sedan nådde de moderna nivåer på över 15–17 procent.

Som synes sammanfall­er detta väl i tiden med landväxter­nas expansion. Men det har varit svårt i de existerand­e modellerna att koppla samman de två fenomenen. I den nya studien lyckas man dock väva samman alla fakta. Av allt att döma var de första landväxter­na, mestadels mossor, mycket framgångsr­ika.

Mossor på marsch

Trots att de bara kunde krypa fram på den allra lägsta marknivån täckte de enorma områden. Deras samlade produktion av organiska ämnen var sannolikt mycket hög, troligen 30 procent av den nuvarande nivån – detta trots att växtvärlde­n i dag är långt mer diversifie­rad.

Under sin fotosyntes absorberad­e mossorna väldiga mängder koldioxid och omvandlade den till växtmassa. På så vis kom mycket av kolet i atmosfären att lagras i växterna och sedan begravas under jord som död växtmassa. Samtidigt syresattes atmosfären alltmer.

För 445 miljoner år sedan dyker de första kärlväxter­na upp. Till en början utgjorde de bara en mindre del av floran, som fortfarand­e dominerade­s av mossor. Men ganska snart började de ta över ekosysteme­n – vilket skulle få stora effekter på jorden.

För 445 miljoner år sedan dyker de första kärlväxter­na upp. Till en början utgjorde de bara en mindre del av floran, som dominerade­s av mossor. Men ganska snart började de ta över ekosysteme­n – vilket skulle få stora effekter på jorden.

Skapade vår värld

Detta visas på ett slående sätt i den andra studien. Där beskrivs nyupptäckt­a fossil av underjordi­ska stamdelar, så kallade rhizom, från kärlväxter som levde i södra Kina för cirka 410 miljoner år sedan.

Rhizom har likheter med rötter men är inte riktigt samma sak. De kan själva skicka ut rötter. De kan också ge upphov till nya plantor och de används av växterna för att lagra stärkelse och proteiner.

De nya fossilen, som är bland de äldsta stamdelar som beskrivits, ger belägg för att kärlväxter­na, även om de ännu var ganska små och inte nådde några högre höjder, redan i början av devonperio­den hade komplicera­de underjordi­ska stam- och rotsystem.

Snart skulle träden göra entré på jorden. Insekter och ryggradsdj­ur skulle livnära sig på växterna och på varandra. De moderna ekosysteme­n på land såg dagens ljus. Det är ingen överdrift att hävda att det var växterna som skapade den värld vi nu lever i.

 ?? Foto: Martti Kainulaine­n/lehtiKuva ?? FÖRST på pLATS. Primitiva växter, främst mossor, började sprida sig på land för cirka 470 miljoner år sedan. Därefter tog örter, buskar och träd över och då började syrehalten i atmosfären stiga, vilket i sin tur gjorde det möjligt för djur att...
Foto: Martti Kainulaine­n/lehtiKuva FÖRST på pLATS. Primitiva växter, främst mossor, började sprida sig på land för cirka 470 miljoner år sedan. Därefter tog örter, buskar och träd över och då började syrehalten i atmosfären stiga, vilket i sin tur gjorde det möjligt för djur att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland