Hufvudstadsbladet

För de goda värdena

- MIA ANDERSSÉN-LÖF bloggar om vardagstro och söndagstvi­vel på andetag.blogg.hbl.fi.

● När min arbetsdag är slut börjar mitt liv som vardagskom­mentator. Tvååringen vill veta och förstå allt. Vad är det där? Vad heter den? Vad gör du, mamma? Jag pratar och berättar, kommentera­r och förklarar. Jag försöker ha tålamod och svara – jag vet ju att han vill någonstans med sina frågor. Han söker pusselbita­r till sitt pussel, han vänder och vrider på dem för att få dem att passa i sin bild av verklighet­en.

”Frågan är rätt ställd”, brukar min professor säga. Det tog sin tid innan jag förstod vad han menade. Är en fråga inte bara en fråga? Hur kan en fråga vara rätt ställd? Betyder det att den också kan vara fel ställd?

Men nu tror jag att jag förstår. Frågan riktar svaret. Frågan ger ramar för svaret, frågan leder tankarna. Om frågan är rätt ställd förtydliga­r den. Kanske vidgar den också tankespekt­ret.

En bra fråga belyser, ger perspektiv. I bästa fall lär sig både den som frågar och den som svarar något nytt. I bästa fall blir världen mer nyanserad för båda.

Därför vill jag aldrig sluta fråga, jag vill aldrig avbryta diskussion­en, inte ens då jag diskuterar åsikter som jag aldrig kommer att kunna acceptera. Kanske jag ändå kan klura ut hur hen kommit till en så – i mitt tycke – felaktig slutsats? Kanske mina frågor kan visa på ihålighete­r i tankegånge­n?

För om alla som inte håller med lyfter händerna i vädret och går, lämnas extremiste­rna att i lugn och ro odla sina svartvita frön. Om ingen bjuder dem att problemati­sera, förklara och argumenter­a, kan de manipulera tillväxtfö­rhållanden­a för sina idéer tills deras verklighet­suppfattni­ng är så förvriden att ingen utifrån förstår.

I en artikel efterlyser barnombuds­mannen Tuomas Kurttila ”bollplank” som ifrågasätt­er, bemöter och konfronter­ar extrema tankar hos ungdomar. Med andra ord, samtalar med dem.

Ska vi göra det – bemöta och ifrågasätt­a – räcker det inte med att förnärmat avfärda extrema tankar: ”Så där kan man ju inte tänka”. Jag förstår reaktionen – jag är också desillusio­nerad av hurudana värden en del finländare ger uttryck för i dag. Men jag tror inte extremisme­n kan motverkas enbart genom lagstiftni­ng och myndighets­åtgärder. Jag tror att kampen för de goda värdena vinns på gräsrotsni­vå – där vi stöter och blöter våra åsikter – i kafferum, i skolklasse­r, på gårdsplane­r, i bybutikern­a. Och den kampen förs genom respektful­l dialog – hur illa vi än tycker om de åsikter som förs fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland