Hufvudstadsbladet

Prickarnas primadonna

- SYNNÖVE RABB synnove.rabb@ksfmedia.fi

■ Den i dag 87-åriga superstjär­nan Yayoi Kusama sträcker sig över den stora duken hon arbetar med. När hon inte når längre från sin plats i rullstolen försöker hon stiga upp, men benen bär inte denna gång. Arbetet får skjutas upp till nästa dag.

I dokumentär­en från 2012 möter vi en mirakulöst osannolik konstnär. Kusama bor sedan decennier på ett psykiatris­kt sjukhus, eftersom hon lider av ångest och rädsla för att ta sitt liv. Samtidigt är hon en av världens mest framgångsr­ika konstnärer och en stilikon som fungerat som ”maskot” för Louis Vuitton.

Kusama pratar inte speciellt mycket, hon arbetar. Så följer också kameran konstnären utan mer ingående analys. Kusama målar nästan varje dag och låter penseln gå tills hon är nöjd.

Envetet arbete och en enorm drivkraft (”Jag vill bli bäst”) verkar vara svaren på frågan om hur de båda sidorna av hennes liv – den yttre och den inre – går ihop. Och naturligtv­is en stark vision. De hallucinat­ioner som skrämde Kusama som barn ger också material för hennes verk. Resultatet är en magisk värld, psykedelis­k, men inte skrämmande.

Kusama slog igenom som konstnär i New York, dit hon flyttat som 28-åring. En serie happenings där hon målade prickar på nakna människor gick däremot inte alls hem. Besviken flyttade hon tillbaka till Japan 1973, där hon möttes av en mediestorm. Det var då hon lade in sig på sjukhus.

Prickarna, som blivit hennes varumärke, står för världsallt­et, kärleken och freden. ”Jag vill klä hela världen i kärlek”, säger hon vid lanseringe­n av Louis Vuittons prickiga kollektion. Det blir inte billigt, de dyraste väskorna kostar 100 000 dollar.

Kusama är medveten om sitt värde, men också inställd på att leverera. När hennes gallerist säger att det finns efterfråga­n på verk med prickiga pumpor och hundar konstatera­r hon bara att hon vill höja priset.

Det är på många sätt glädjande att en konstnär som Kusama har en sådan genomslags­kraft – hon är den enda japanska konstnären som visats stort på Tate och hennes tidiga verk säljs för över två miljoner euro. Det mest imponerand­e är hur hon lyckats förvandla sina begränsnin­gar till en tillgång. Och trots att hon kan tänka sig att släppa in ett filmteam på hotellet när hon mår dåligt bevarar hon sin integritet. Hon förblir ett mysterium, en stjärna.

Den 7 oktober öppnar Yayoi Kusamas utställnin­g In Infinity på Ham i Helsingfor­s. Pricka in! Yle Teema 21.00, repris tisdag 20.00

 ?? FOTO: YLE ?? STILIKON. Yayoi Kusama vid sin installati­on Guidepost to the New Space i New York 2012.
FOTO: YLE STILIKON. Yayoi Kusama vid sin installati­on Guidepost to the New Space i New York 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland