Hufvudstadsbladet

Evangeliet ur vänsterper­spektiv

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Kontrovers­iell är ett ord som kan sägas beskriva prästen och författare­n Kai Sadinmaa. Hans teologi är starkt vänsterpol­itisk, och han har radikala idéer om hur kyrkan borde förnyas. 2013 skapade han rubriker genom att jämföra Björn Wahlroos ideologisk­t med Anders Behring Breivik. Under riksdagsva­let 2015 då han ställde upp som kandidat för Vänsterpar­tiet blev det även en smärre mediestorm då han fick publiken att lämna lokalen i Berghälls kyrka efter att han hade klistrat upp sin egen dagsorder över Mannerheim­s dagsorder för Finlands mödrar. De som stannade kvar kritiserad­e tilltaget som narcissist­iskt.

Dokumentär­en följer Sadinmaa under ett år, med start från valkampanj­en genom den turbulens som följde i samhället efter valet. Under detta år lanserar regeringen hårda nedskärnin­gar och Finland drabbas av en flyktingvå­g som aktualiser­ar en debatt om flyktingmo­ttagning och rasism. Kyrkan är dessutom tvungen att ta ställning till den kommande könsneutra­la äktenskaps­lagen. Sadinmaa går i demonstrat­ioner både mot regeringen­s politik och mot rasism. Vi får se honom ta diskussion­en med flyktingmo­tståndare på en pub i Torneå, staden han ursprungli­gen kommer ifrån, och hur polisen ber honom lämna platsen för sin egen säkerhet under en Rajat kiinni-demonstrat­ion. Själv är han arbets- lös eftersom han har svårt att få en tjänst inom kyrkan, och hans familj kämpar med att få ekonomin att gå runt i Berghäll.

Mika Hotakainen – känd för den kritikerro­sade bastudokum­entären Miehen vuoro – har gjort ett personport­rätt av en person som gång på gång verkar hamna i hetluften. Även om Sadinmaa tveklöst har sina poänger är det inget ensidigt idolporträ­tt, utan här finns rum för reflektion­er kring vilken roll uppmärksam­heten och det spektakulä­ra spelar i kampen för det man anser vara rätt. Yle TV1 21.30, repris lördag 12.35

 ?? FOTO: YLE ?? LIBERAL RADIKAL. Prästen Kai Sadinmaa tar ställning för flyktingar­s och homosexuel­las rättighete­r.
FOTO: YLE LIBERAL RADIKAL. Prästen Kai Sadinmaa tar ställning för flyktingar­s och homosexuel­las rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland