Hufvudstadsbladet

Kaisa Lehtonen förverklig­ar sin barndomsdr­öm

Triathlon Kaisa Lehtonen ser fram emot lavafälten, den fuktiga hettan och de nyckfulla vindbyarna på Hawaii. – Det blir helt sjukt coolt, säger Lehtonen – som har prispallen inom räckhåll om allt går väl.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Han sade att man måste lära sig segla med vinden och vänja sig vid att cykeln rör sig hela tiden i sidled. Före tävlingen kommer vi att öva i den mest blåsiga utförsback­en.

Kaisa Lehtonen fick goda råd av stallkamra­ten Timo Bracht om de fruktade vindbyarna på Hawaii.

Om två veckor gör Kaisa Lehtonen sin debut i världens kanske mest krävande endagslopp, alla kategorier: Ironman Hawaii. Det blir 3,8 kilometer simning i Stilla havet, 180 kilometer cykling över de vindpinade lavafälten och 42 kilometer löpning i den fuktiga hettan.

– Det blir helt sjukt coolt, säger hon och kan inte låta bli att le som ett Hangökex.

– Jag har drömt om att få pröva vad jag går för på Hawaii ända sedan jag var barn. Pauli Kiuru var en stor idol för mig.

Kiuru var tre gånger på prispallen på Hawaii i början av 1990-talet, men Lehtonen blir den första finländare­n i pro-kategorin i det legendaris­ka triathlonl­oppet sedan kvalsystem­et ändrades 2009.

Hennes seger i det tuffa och hårt konkurrera­de Ironman-loppet i Sydafrika i april gav massor av självförtr­oende, men hon är ytterst medveten om att Hawaii inte är vilken tävling som helst.

Svåra förhålland­en

– Tävlingen börjar flera dagar före start. Alla de bästa i världen kommer att vara där och alla är i toppform, säger Lehtonen.

– Det gäller att ha is i magen och inte låta sig bli medtagen av tävlingssu­rret.

Det är ytterst få som klarat de svåra förhålland­ena i sin debut på Big Island, Hawaii största ö där tävlingen ordnas.

Den dubbla Hawaii-segraren Chris McCormack var världsmäst­are och Ironman-segrare när han första gången dök upp på Hawaii och proklamera­de att han är där för att vinna. Han smälte och avbröt.

– Mitt mål är att njuta så mycket som möjligt, försöka ha en bra känsla hela vägen och inte klanta mig alltför mycket, säger Lehtonen.

Blåsigt

Hon har fått hjälp i sina förberedel­ser av sin stallkamra­t Timo Bracht, som vunnit nio Ironman-lopp och varit med på Hawaii 13 gånger. Han har bland annat gett henne goda råd om hur hon ska hantera de fruktade vindbyarna, som kan vara en verklig plåga på Hawaii.

– Han sade att man måste lära sig segla med vinden och vänja sig vid att cykeln rör sig hela tiden i sidled. Före tävlingen kommer vi att öva i den mest blåsiga utförsback­en, säger hon.

– Det var ganska blåsigt också på halvdistan­sen i Dubai i februari, där jag var tvåa.

Bra löpare

Lehtonen, 35, väger cirka 50 kilo, vilket inte är någon fördel i de svåra vindarna. Men hennes lätta kroppshydd­a ger en grym fördel i den dallrande värmen under löpningen, då temperatur­erna ligger kring 30 grader och luftfuktig­heten kan vara ända upp till 90 procent.

– Mirinda Carfrae har precis samma kroppsbygg­nad som jag, säger Lehtonen.

Carfrae innehar banrekorde­t på Hawaii: 8.52,14. År 2014 satte hon tävlingens tredje snabbaste maratontid – herrarna inkluderat – 2.50,26.

– Löpning har alltid kommit naturligt för mig, säger Lehtonen som bland annat har ett FM-brons i halvmarato­n i prisskåpet.

Färsk seger i bakfickan

Efter segern i Sydafrika var Lehtonen länge sjuk, men kom bra i gång med träningen efter att ha fått rätt diagnos och antibiotik­a. Hon var femma i Ironman-seriens halvdistan­s-EM i Wiesbaden och vann kort på därpå halvdistan­sen i Zell am SeeKaprun.

– Jag lärde mig en hel del. Det går inte alltid som tänkt fast allt ser bra ut före tävlingen, säger hon.

– Men Zell am See gick över alla

Mitt mål är att njuta så mycket som möjligt, försöka ha en bra känsla hela vägen och inte klanta mig alltför mycket.

Kaisa Lehtonen

förväntnin­gar. Simningen var kanske min bästa hittills, cyklingen var stark och löpningen fungerade bra i hettan.

Lehtonen finslipade formen på Mallorca före söndagens avfärd till Hawaii. Förutom alla de övriga fysiologis­ka utmaningar­na måste hon komma över en elva timmars tidsskilln­ad.

– Det har alltid gått bra för mig – trots att jag aldrig varit på plats i så här god tid före tävlingen.

Ironman Hawaii 8.10. Tävlingen går att följa direkt via nätet www.ironman.com.

 ?? FOTO: TEAM SPORT FOR GOOD ?? STARK I SLUTET. Kaisa Lehtonen är en utmärkt löpare.
FOTO: TEAM SPORT FOR GOOD STARK I SLUTET. Kaisa Lehtonen är en utmärkt löpare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland