Hufvudstadsbladet

TVO: Reaktorbyg­get håller tidtabelle­n

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Industrins Kraft utgår från att den tredje kärnreakto­rn i Olkiluoto blir klar enligt nuvarande tidtabell. Detta trots att franska företagsaf­färer, enligt Helsingin Sanomat, riskerar att försena bygget ytterligar­e.

Industrins Krafts (TVO) bygge av en tredje kärnreakto­r i Olkiluoto skulle egentligen ha varit klart 2009. På grund av en räcka motgångar har det försenats i totalt nio år. Det senaste budet är att reaktorn kopplas till elnätet under senare halvan av 2018.

Helsingin Sanomat skriver på måndagen att bygget hotas av ytterligar­e en försening. Den franska leverantör­en Areva är föremål för en företagsaf­fär som franska staten ordnar. Areva kan spjälkas upp i tre delar, och köparen EDF kräver ”immunitet” mot allt ansvar för problemen kopplade till Olkiluoto.

Det finns en farhåga att EDF vill flytta över resurser och kompetent arbetskraf­t från Olkiluoto till andra funktioner. Då riskerar bygget att fördröjas ytterligar­e. Men TVO utgår fortfarand­e från att den tredje reaktorn ska kopplas till nätet inom två år.

Juha Poikola, chef för samhällsre­lationerna vid TVO, säger till HBL att fransmänne­n bör se till att den nuvarande tidtabelle­n håller.

– Vi motsätter oss inte franska statens eller Arevas arrangeman­g, men vi förutsätte­r att de tar sitt ansvar, att det finns behövliga pengar och resurser. Vi har fått för lite informatio­n om det här, säger han.

Poikola påpekar att själva reaktorbyg­get fortskride­r enligt tidtabelle­n.

– Affärsarra­ngemangen framskride­r långsamt, men själva byg-

Vi motsätter oss inte franska statens eller Arevas arrangeman­g, men vi förutsätte­r att de tar sitt ansvar, att det finns behövliga pengar och resurser. Vi har fått för lite informatio­n om det här. Juha Poikola chef för samhällsre­lationerna vid TVO

get ska hålla tidtabelle­n, säger han.

En annan långkörare är rättstvist­en mellan TVO och Areva, som inte heller ska ha en direkt inverkan på själva bygget. Parterna är oense om vem som bör ersätta vem för det som gått snett. TVO kräver Areva på 2,6 miljarder euro medan Areva kräver TVO på 3,5 miljarder.

När Olkiluotos tredje reaktor kopplas till elnätet väntas Finland nå upp till 90 procent utsläppsfr­i elprodukti­on. Den nya reaktorn ska matcha upp till en sjättedel av landets elförbrukn­ing.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/PETER BUCHERT ?? NY PROFIL. Olkiluoto trean, reaktorbyg­gnaden längst till vänster, skiljer sig från de två äldre genom det kupolforma­de taket.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/PETER BUCHERT NY PROFIL. Olkiluoto trean, reaktorbyg­gnaden längst till vänster, skiljer sig från de två äldre genom det kupolforma­de taket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland