Hufvudstadsbladet

FFC beslutar snart om Löntagaren

Tidningen Löntagaren­s öde har stått öppet sedan FFC blev tvunget att minska sin budget för nästa år.

- FNB

Medlemsför­bunden har minskat sina andelar till FFC och fackcentra­len måste banta sina utgifter från 12 miljoner euro i år till 10 miljoner euro nästa år. FFC:s ledningsgr­upp diskuterad­e läget på måndagsför­middagen, men fattade ännu inga beslut, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta till FNB.

FFC:s medlemsför­bund har tidigare betalat 7 procent av intäkterna för medlemsavg­ifter till FFC, men nästa år får fackcentra­len bara 6 procent. Därför ser FFC nu över sin verksamhet och inleder samarbetsf­örhandling­ar den 24 oktober. FFC:s styrelse ska besluta om framtiden den 7 november.

Tidning och kurser på svenska

Eloranta säger att Löntagaren­s öde hänger ihop med den finska systertidn­ingen Palkkatyöl­äinens dito och med medlemsför­bundens vilja att prenumerer­a på tidningen till sina medlemmar.

– En tredjedel av materialet kommer från Palkkatyöl­äinen. Om vi lägger ner Palkkatyöl­äinen blir det dyrt att producera motsvarand­e material på svenska, säger Eloranta och påpekar att också tryck- och postutgift­er väger in.

Enligt Löntagaren har FFC-förbunden totalt över 30000 svensksprå­kiga medlemmar. Löntagaren har en upplaga på nästan 18 000 exemplar. FFC ordnar också kurser och evenemang på svenska, delvis för att alla medlemsför­bund inte har svensk kursverksa­mhet.

Eloranta påpekar att samma mönster inte gäller för alla medlemsför­bund.

– De stora förbunden, till exempel JHL som jag kommer ifrån, har också mycket aktivitete­r på svenska och webbsidor på svenska.

Löntagaren har en och en halv anställd och dessutom har FFC ett svenskt organisati­onsombud.

Oklart om Åland

Bland andra ordförande­n för FFC:s lokalavdel­ning på Åland Sturle Fjäder har oroat sig för Löntagaren och FFC:s svensksprå­kiga service. Den åländska ombudsmann­en går i pension vid årsskiftet och det är oklart om han kommer att få en efterträda­re.

Eloranta förklarar att FFC och Sjömansuni­onen delat på kostnadern­a för ombudsmann­en och att Sjömansuni­onen meddelat att den inte längre kommer att delta. FFC söker därför samarbete med andra medlemsför­bund.

–Men det är ärligt att säga att om det bara är FFC som betalar kommer vi inte att ha ett ombud på Åland, säger Eloranta.

 ?? FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/JONAS EDSVIK ?? MEDLEMSTID­NINGAR. FFC:s deltidsarb­etande ombudsman på Åland Henrik Lagerberg visar alla medlemstid­ningar som utkommer på finska och Sturle Fjäder, ordförande för FFC:s lokalorgan­isation på Åland, håller upp den enda svenska tidningen Löntagaren som nu...
FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/JONAS EDSVIK MEDLEMSTID­NINGAR. FFC:s deltidsarb­etande ombudsman på Åland Henrik Lagerberg visar alla medlemstid­ningar som utkommer på finska och Sturle Fjäder, ordförande för FFC:s lokalorgan­isation på Åland, håller upp den enda svenska tidningen Löntagaren som nu...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland