Hufvudstadsbladet

Rätten till subjektiv dagvård hotad i Esbo

Sparåtgärd­er I Esbo är ekonomin så ansträngd att det nästa år är aktuellt med ett omfattande sparpaket. Det kan innebära att rätten subjektiv heldagvård slopas.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Dessutom blir dagvårdsgr­upperna större, antalet lärare i skolor minskar, timresurse­n i grundskola­n skärs ner med 5 procent och gymnasiern­a med 7 procent. Eftermidda­gsverksamh­eten skärs också ner. På torsdag behandlar nämnden svenska rum i Esbo det stora sparpakete­t. Alla förslag till sparåtgärd­er genomförs inte utan ställs mot varandra. Till exempel ställs besparinga­r i dagvård mot hemvårdsst­ödets Esbo-tillägg.

– Det är klart serviceniv­ån på svenska påverkas. Mindre timresurs betyder att antalet lärare blir färre och undervisni­ngsgrupper­na blir större. Också inom dagvården kan vi räkna med större grupper. Subjektiva rätten till heldagvård är aktuell igen, säger Bo Lönnqvist (SFP), som är medlem i nämnden svenska rum.

Subjektiva rätten till heldagvård är ett hett ämne i Esbo och som sent som i vintras röstade fullmäktig­e i frågan. Då beslöt man med knapp majoritet att behålla rätten till subjektiv heldagvård. I Esbo har man varit orolig för en del svensksprå­kiga skolors framtid. Enligt Lönnqvist är det inte aktuellt med att lägga ner skolor.

– Du sparar inget på att lägga ner skolor med tanke på nästa års budget. Gör vi besparinga­r så ska vi göra det så att serviceniv­ån inte äventyras. Jag tänker främst på de tvåspråkig­a som är i behov av starka svensksprå­kiga skolor och daghem, annars tar majoritets­språket över, säger Lönnqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland