Hufvudstadsbladet

Status quo i kvalstride­n

- JONAS VON WENDT reporter

● Slå den sista passningen bättre och var vassa och resoluta i avsluten. Det är Mika Väyrynens recept för hur HIFK ska undvika kvalplatse­n. Väyrynen var än en gång den spelare med mest idé i sitt spel då HIFK fick med sig en poäng från Lahtis.

Väyrynen har en poäng i sitt påstående. HIFK:s inlägg och passningar på den sista tredjedele­n av planen lämnade för det mesta mycket att önska. Där har de stjärnpryd­da något att fundera på inför derbyt på fredag. Matchen i Lahtis blev ingen klassiker. 0–0 var ett rättvist resultat mellan två för dagen rätt mediokra lag.

FC Inter var definitivt närmare segern hemma mot VPS men 1-1 betyder att HIFK alltjämt ligger två poäng före Shekfi Kuqis mannar.

● Fyra omgångar återstår. Tolv poäng att spela om. Den som klarar det bättre slipper ett ovisst ligakval mot ett starkt lag från division 1. Som det ser ut nu stiger JJK direkt medan TPS och AC Oulu slåss om andra platsen. Också Jaro, med ett lätt slutprogra­m, har vissa chanser att blanda sig i kampen om andra plats.

Ligan år 2016 kanske inte går till historien som den mest välspelade eller spektakulä­ra. Antalet matcher, 33, är för stort och det syns i spelkvalit­eten. Däremot är högdramati­skt så det förslår. I både toppen och botten om man bortser från hopplösa jumbon PK-35 som kanske upphör att existera i nuvarande form senare i höst.

I guldstride­n är åtminstone HJK, IFK Mariehamn och Ilves med. Kanske också SJK men det kräver en seger mot KuPS i morgon. Ofattbart att det scenariot över huvud taget är möjligt med tanke på hur SJK inledde säsongen.

Att det är tätt i botten är ingen högoddsare, däremot är guldstride­n betydligt jämnare än de flesta räknat med. HJK skulle dominera stort var det tänkt men Klubi får verkligen anstränga sig för att inte missa guldet för andra året i följd. Finalförlu­sten i finska cupen sätter ytterligar­e press på tränaren Mika Lehkosuo som ändå verkar få fortsatt förtroende också nästa säsong, förutsatt att HJK viker sig en plats i Europa. Men enligt vissa källor kräver inte styrelsen FM-guld av Lehkosuo. Rätt märkligt om det är så med tanke på de överlägsna resurser HJK opererar med.

Svårt att inte leka med tanken på vad tränare som Petri Vuorinen eller Jarkko Wiss kunde få ut ur HJK:s material.

● Hypervikti­gt derby på fredag då det är dags för det tredje och för säsongens sista möte mellan HIFK och HJK. IFK Mariehamn och Ilves hoppas givetvis på hjälp av HIFK medan vänner av FC Inter räknar med att HJK visar att det trots allt är en viss klasskilln­ad mellan lagen.

Det segrande laget, om det blir ett sådant på fredag, kan mycket väl få lite extra energi till de sista omgångarna. Derbyn kan ha den effekten på lag. För HIFK, som inte vunnit över HJK sedan laget steg tillbaka till ligan, kunde den effekten bli extra stor.

● Tätt värre på herrsidan. I damligan var PK-35 precis som förväntat några nummer för stort för de övriga. Vandalaget har redan säkrat titeln och kan i lugn och ro fokusera på cupfinalen 16 oktober mot Honka. Två lag från huvudstads­regionen möts alltså i finalen men var månntro finalen spelas? Håll i er nu: Jyväskylä. Vore intressant att höra lite mera om tankeproce­ssen bakom beslutet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? RäCKER DET? Eller tvingas HIFK kvala senare i höst?
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN RäCKER DET? Eller tvingas HIFK kvala senare i höst?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland