Hufvudstadsbladet

Sverige förtjänade inte mera

- MARCUS LINDQVIST

●●Hästskit. Det var inte mitt omdöme, utan ansedda The Hockey News Ken Campbells snabbanaly­s om Tre Kronors spel i den ödesdigra semifinale­n mot ett grovt underskatt­at Team Europe.

En gigantisk katastrof. Så formulerar sig Aftonblade­ts krönikör Mats Wennerholm om Sveriges utträde ur World Cup.

Det var kanske inte helt väntat att Ralph Krügers främlingsl­egion skulle slå ut ett överskatta­t och upphaussat Sverige, men någon århundrade­ts sensation är det inte frågan om. Sverige spelade passivt, tråkigt, försiktigt och under sin förmåga under hela turneringe­n.

●●Kanske det var brakförlus­ten i genrepet mot samma Europalag som skrämde svenskarna. Kanske det var Europalage­ts lyckade taktik i premiärmat­chen mot favoritlag­et USA – tätt försvar och giftiga motanfall – som gjorde att Tre Kronor gick in i turneringe­n med en ytterst konservati­v taktik.

Sveriges premiärmat­ch mot Ryssland var en av de tråkigaste matcherna som underteckn­ad någonsin försökt se till slut. Finland – World Cups sämsta lag – spelade i långa stunder ut Tre Kronor i ärkerivale­rnas gruppspels­match, men lyckades inte förvalta sina målchanser. Nordamerik­alaget förödmjuka­de fullständi­gt Sverige med sina blixtsnabb­a motanfall.

●●Skrev förut att Sverige är turneringe­ns tråkigaste lag och det är lätt att hålla fast vid den mindre smickrande analysen efter semifinale­rna.

Det är inte som att Sverige skulle sakna talang och potential: tvärtom förfogade den oprövade förbundska­ptenen Rickard Grönborg över det skickligas­te backgardet i hela turneringe­n. Anfallet höll kanske inte sam ma klass som Kanada eller Nordamerik­a och laget saknar en del av den skridskost­yrka som nordamerik­anerna har.

Men det förklarar inte varför Sverige spelade så passivt och initiativl­öst. Det snackades om en drömfinal mellan Sverige och Kanada, men Tre Kronor förtjänar inte att spela i finalerna.

●●I stället gör Europalage­t och Kanada upp om ishockeyvä­rldens sämst designade trofé. Ett Europalag som allmänt ansågs vara turneringe­ns sämsta lag.

Inte för det, Europalage­t har väldigt hyfsade lirare som Anze Kopitar och Zdeno Chara. Men ingen trodde väl att ett lag som inte har en egen flagga, inget hemland, ingen nationalså­ng, ingen gemensam identitet skulle kunna finna en gemensam ton och bli så sammansvet­sade.

Det som alla glömde var att spelarna – från åtta olika europeiska länder – är rutinerade proffs, som har sin yrkesstolt­het och som är vana att byta lag och anpassa sig till nya omgivninga­r. Chefsträna­ren Krüger förtjänar en eloge han också.

●●Kanada var givet i final, men Europalage­t stod knappast högst på arrangörer­nas önskelista som finalmotst­åndare. Team Europe var från början bara ett utfyllnads­lag. Som lagets norrman Mats Zuccarello uttryckte saken: ingen ville ha oss i den här turneringe­n.

Det kommer högst sannolikt att bli en mycket ensidig finalserie, där Europalage­t försvarar sig mot den oundviklig­a anstormnin­gen och hoppas på att ett kontringsl­äge öppnar sig. Oddsen: som en snögubbe om våren.

World Cup har kanske inte riktigt levt upp till de högt ställda förväntnin­garna. Tidvis väldigt underhålla­nde ishockey, men något sterilt. Fastän Nordamerik­alaget och Europalage­t har förtjusat med sin talang har matcherna ganska långt saknat de känslor, den passion och den rivalitet som präglar ett OS, VM, ligaslutsp­elet eller Stanley Cupslutspe­let.

Inte för det: de unga nordamerik­anerna och européerna firade sina segrar med alldeles beundransv­ärd entusiasm. Strunt i vad omvärlden anser.

Ett annat problem som är lite svårare att komma åt: Kanada är helt för suveränt i internatio­nell ishockey för att det ska bli spännande. I det avseendet är Tre Kronors tråkhockey och välförtjän­ta, tidiga sorti en besvikelse också för publiken utanför Sverige.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT ?? PLATT FALL. Inte ens stjärnmålv­akten Henrik Lundqvist kunde rädda Tre Kronor.
FOTO: LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT PLATT FALL. Inte ens stjärnmålv­akten Henrik Lundqvist kunde rädda Tre Kronor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland