Hufvudstadsbladet

Inställd promenad

-

På lördagen marscherad­e tusentals tappra, politiskt engagerade människor i centrum av Helsingfor­s för att visa solidarite­t i antirasist­isk anda för att kräva att vår politiska makt skall sätta stopp för det rasistiska våld vi fått bevittna på sistone.

Samtidigt skulle den sedan länge planerade Internatio­nella Parkinsonp­romenaddag­en äga rum längs samma gator. Promenaden, som symboliskt skulle uppmärksam­ma Parkinsons­juka och deras anhörigas vardag, annullerad­es föregående dag. Detta förmodlige­n av säkerhetsm­ässiga skäl(?). Träffen på Narinkens torg gick ändå av stapeln, men då vi i HBL (24.9) läste om hur polisen hoppats på att Nu räcker det-demonstrat­ionen skulle flyttas till samma torg beslöt vi att inte alls delta. Det hade varit synnerlige­n viktigt att genom denna Parkinsonp­romenad visa den solidarite­t som råder inom Parkinsonf­öreningarn­a, familjer och vänkretsar, men som även är viktig för allmänhete­n.

Tankar som lördagen väck- te hos oss var att alla sjuka, oberoende politiskt klimat, verkligen tvingas leva med en mer eller mindre stigmatise­rande sjukdom och ofta hamnar i skuggan av vår tids även större mänskliga problem. Vi bör visa solidarite­t också inom mindre grupper och i och med att vi inte fick vår chans att göra det denna gång, genom nämnda promenad, vill vi göra det så här.

Ordningsma­kten var säkert på rätt spår med sin ängslan för eventuella orolighete­r och rent av för mycket folk i trafiken då promenaden annullerad­es. Speciellt då det gäller en skara varav en del är personer med funktionsn­edsättning, många även i hög ålder. Det är att hoppas att vid ett annat tillfälle olika grupper, som verkar i positiv anda, tillåts visa sig på samma gator och torg.

Man kan leva med Parkinson. Likaså bör vi kunna leva i ett samhälle där mänskliga rättighete­r inte tigs ihjäl.

MARIE PERRET dotter MARIANNE PERRET parkinsons­juk Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland