Hufvudstadsbladet

Direktören och halva varuhuset?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Hösten 2013 visade Yle BBC-serien The Paradise som baserade sig på Émile Zolas roman Au Bonheur des Dames (Damernas paradis) från 1883. Också kvällens seriestart, den italienska serien Il paradiso delle signore (Rai 2015) bygger på Zolas roman, men den här gången bara löst.

Handlingen inleds i Milano i mars 1956, en stad som i dag brukar kallas världens modehuvuds­tad. Italien har återhämtat sig från kriget, människor börjar ha råd att konsumera och samhället står inför förändring. I staden slår ett varuhus som erbjuder lyx åt all- mänheten upp sina dörrar. På Sicilien klipper seriens huvudperso­n Terese (Giusy Buscemi) byxorna av (!) sin blivande make, den otrogne borgmästar­sonen, och flyr till sin farbror i Milano för att undkomma äktenskape­t. Lantlollan med hett temperamen­t gör entré i burriga lockar, en gråbrun tantsjal med fransar och rejäla kängor. Hon är en oslipad diamant i skönhet och stil, och vi anar att vi snart kommer att se hennes förvandlin­g till elegant expedit.

Mycket här handlar om tjusning och ljuvlighet och fröjd för ögat. Femtiotale­ts varuhusvär­ld är läcker och lyxig att se på och serien bjuder på en drömmig nostalgitr­ipp till femtitalet­s mode och interiörer. Det är en arbetsplat­ssåpa med drag av saga: den vackra flickan från småstaden, en askunge i förvandlin­g, når framgång för att hon är något alldeles unikt på grund av sitt temperamen­t och sin vitala personligh­et. När hon skäller ut varuhusdir­ektören, den eftertrakt­ade ungkarlen och härdade krigsveter­anen Pietro Mori (Giuseppe Zeno) – en komplicera­d man med hemlighete­r – får han upp ögonen för henne. Det leder så småningom till en inträdesbi­ljett till en annan värld – och högst antagligt även till mera. Men det finns hinder på vägen. Pietro har problem med finanserna, och syltar in sig med ockrare, och för släkten är varuhuset fienden eftersom Teresas farbror själv driver en liten affär som nu hotas av den större konkurrent­en.

Yle sänder tre avsnitt i veckan av den tjugodelad­e serien, från tisdag till torsdag. Yle Teema 19.00, repris söndag 14.05

 ?? FOTO: YLE ?? EXPEDITER. Skådespela­rna Silvia Mazzieri, Giulia Vecchio och huvudrolls­innehavare­n Giusy Buscemi har alla deltagit i Miss Italien-tävlingen. Buscemi vann den 2012.
FOTO: YLE EXPEDITER. Skådespela­rna Silvia Mazzieri, Giulia Vecchio och huvudrolls­innehavare­n Giusy Buscemi har alla deltagit i Miss Italien-tävlingen. Buscemi vann den 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland