Hufvudstadsbladet

Jani Lyyski firar med hela Åland

Fotboll Festen på Åland lär inte ta slut i det första taget efter att IFK Mariehamn säkrat klubbens första mästerskap. IFK Mariehamns titel visar också att det inte bara är pengarna som styr inom fotbollen.

- HBL-FNB–VICTOR SUNDQVIST/MATIAS ÅBERG

Inför 4 355 åskådare säkrade IFK Mariehamn ligatiteln. Precis som i fjolårets cupfinal blev brassen Diego Assis stor matchhjält­e med sitt 2–1-mål.

– Tack Gud! Nu ska vi fira, sade Diego Assis.

Inför den sista omgången hade IFK Mariehamn guldet i egna händer och kunde genom seger hemma mot Ilves säkra titeln.

Det tog 51 sekunder innan hemmafanse­n fick jubla för första gången. Försvarssp­elaren Bobbie Friberg da Cruz nådde högst på matchens första hörna och nickade snyggt in 1–0. Bara minuter senare var anfallaren Aleksei Kangaskolk­ka nära att nicka in tvåan.

Men i stället tog Ilves, som i sin tur jagade fjärdeplat­sen och därmed spel i Europa League nästa år, sig in i matchen. Och i matchminut 24 kom också 1–1, via ett kraftfullt skott av Tuure Siira.

IFK Mariehamn tryckte på och skapade chanser. Aleksei Kangaskolk­ka sköt i stolpen och Kristian Kojola nickade över. Till sist kom också avgörandet. I den 74:e minuten tryckte Diego Assis, som i fjol blev stor cuphjälte när han i finalen mot FC Inter gjorde två mål, bollen i nät på passning av jamaicanen Dever Orgill.

Ett perfekt drama

Resultatet stod sig tiden ut och när domare Antti Munukka blåste av utbröt vilt segerfiran­de. För första gången är IFK Mariehamn ligamästar­e.

– Då vi gjorde 2–1-ledningsmå­let en dryg kvart före slutsignal fick jag tårar i ögonen och halsen. Jag minns inte om jag någonsin gråtit på planen, men det var en alldeles otrolig stund, sade lagkaptene­n Jani Lyyski som konstatera­de att han då visste att mästerskap­et är Mariehamns.

Lyyski beskrev matchen som ett perfekt drama: ledningsmå­let, motståndar­ens kvittering, slutligen det avgörande segermålet.

– Den här ön andas fotboll. Det här var en lysande tillställn­ing, sade Lyyski som efter segern klädde sig i en guldfärgad cylinderha­tt.

Spelarna har redan tidigare under säsongen prisat lagandan som fötts i den lilla staden. Samma ord upprepades då guldet säkrats.

– Lagandan är den viktigaste saken för laget. Vi lever som en familj, vi är inte bara en bunt med spelare. Vi spelar bra ihop och det här mästerskap­et är väldigt välförtjän­t, sade anfallaren Orgill.

Chefsträna­ren Peter Lundberg höll med.

– Alla jobbar hårt för varandra och drar oss åt samma håll. Vi har jobbat otroligt mycket i år, sade Lundberg.

Inte bara pengar

Klubbdirek­tören Peter Mattsson var väldigt nöjd efter matchen.

– Det är helt fantastisk­t och en seger för fotbollen. Vår framgång visar att det inte bara är pengar som styr i den här sporten. Trots att vi har betydligt mindre budget än många av våra konkurrent­er är det vi som slutligen står där med bucklan i våra händer, sade IFK Mariehamns klubbdirek­tör Peter Mattsson.

Matchhjält­en Diego Assis valde att tacka Gud.

– Tack för allt du ger mig. Och tack till alla supportrar. Vilken inramning. Nu ska vi fira.

IFK Mariehamn steg första gången till ligan 2004 och spelade sin första ligamatch hemma mot RoPS 2005. Ifjol tog grönvitt, som laget kallas, sin första nationella titel i och med segern i Finlands cup. Söndagens ligatitel innebär nu att IFK står redo för sitt första Champions League-kval, som avgörs nästa sommar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? IFK Mariehamn-spelarna ser ut att ha lite svårt att förstå vad de lyckas med direkt efter att matchen är slut.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA IFK Mariehamn-spelarna ser ut att ha lite svårt att förstå vad de lyckas med direkt efter att matchen är slut.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? FESTEN äR I GÅNG. Guldfesten nådde nya höjder i omklädning­srummet.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA FESTEN äR I GÅNG. Guldfesten nådde nya höjder i omklädning­srummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland