Hufvudstadsbladet

Analys: Allt grönt är inte skönt

HBL granskar partierna inför kommunalva­let 2017

-

När demonstran­terna på onsdag samlas utanför stadshuset i Helsingfor­s är det pinsamt för de stora partierna som enats om förslaget till ny generalpla­n, men kanske särskilt penibelt för De Gröna som inte lyckats övertyga att hotet mot Centralpar­ken är avvärjt. Debatten har blottat en splittring som finns både bland väljare och förtroende­valda.

De Gröna vill bli störst i Helsingfor­s men kan ha snubblat på målrakan, misstänker Tommy Pohjola när han granskar De gröna inför kommunalva­let nästa år.

I dag startar HBL:s serie om partierna i Helsingfor­s och huvudstads­regionen.

löftet att man tagit lärdom. Andra partier och politiker är medskyldig­a men det är gröna politiker som hållit i och håller i trådarna i det katastrofa­la metrobygge­t, i stadshusen, i direktione­n för Helsingfor­s stads trafikverk HST och i Västmetrob­olaget: I Helsingfor­s HST-direktione­ns ordförande Tuomas Rantanen, direktione­ns tidigare ordförande och fullmäktig­egruppens ordförande Otso Kivekäs, fullmäktig­esuppleant­en Jessica Karhu, som också hållit i ordförande­klubban i HST:s direktion, och i Esbo framför allt Jyrki Kasvi som ska övervaka Esbobornas intressen i Västmetrob­olagets styrelse. Pekka Sauri vill fortsätta som direktör i stadshuset men är beroende av resultatet i kommunalva­let. Det är även nämnda lokalpolit­iker. Och kommunalva­let är skälet till den gröna tystnaden kring metroaffär­en.

De gröna kan ha ett imageprobl­em i Helsingfor­s. Partiet vill vara en maktfaktor men det är den gröna maktpoliti­ken som kan förstöra egna festen. När allt kommer omkring är De gröna inte bättre än andra partier. Partimedle­mmar som HBL talat med vittnar om klickbildn­ing. Det är inte alls så fritt fram att tycka annorlunda än partielite­n. De gröna talar om insyn och öppenhet men lever partiet verkligen upp till idealen?

Byggandet av västmetron pekar på många systemfel. Stora upphandlin­gar sker efter politisk kohandel och avsiktlig underbudge­tering. Dyra beslut fattas av människor som knappt har ett hum om upphandlin­gslagen, förvaltnin­gslagen eller offentligh­etslagen. När sanningen till sist kryper fram, helt otroli- ga ”överraskan­de” notor ska betalas och allt fler besvikna Esbobor väljer bilen som de kör till fritidsakt­iviteter i hemstaden och arbetsplat­sen i Helsingfor­s, är ursäkten att allt är ju så himla svårt att förstå, att vi är bara hobbypolit­iker. Ursäkterna är i alla fall gemensam egendom. Seriöst menade försök att åtgärda problem exempelvis genom att ge stadsstyre­lsens koncernsek­tion större mandat att granska bolag som staden äger har sablats ned också av De gröna.

● Tillägget som de tre stora partierna i stadsstyre­lsen fogade till förslaget till ny generalpla­n för en dryg vecka sedan är ingen garanti för att Centralpar­ken inte naggas kraftigt i kanterna om säg 10–20 år. Tillägget är ingen ”räddning”. Det är inte juridiskt bindande, det är ett önskemål. Detaljen är inget som De gröna, Samlingspa­rtiet och SDP torgför. Generalpla­nen ska klubbas igenom kosta vad det kosta vill. Precis som förarlösa metron, västmetron, och stängninge­n av Malm.

I det gröna Helsingfor­s är livet nära. Vi vill ha närbibliot­ek, närbutiker, närdaghem och -skolor, närkultur och nära till naturen. Vi tar oss fram genom att promenera och cykla eller med buss, spårvagn och metro. Vi vill ha ökad närdemokra­ti, så att alla har en möjlighet att delta i gemensamt beslutsfat­tande. Vi tar hand om våra närstående.

De gröna i Helsingfor­s De gröna kan ha ett imageprobl­em i Helsingfor­s. Partiet vill vara en maktfaktor men det är den gröna maktpoliti­ken som kan förstöra egna festen. När allt kommer omkring är De gröna inte bättre än andra partier.

Skribenten har bevakat och skrivit om lokalpolit­ik i över 20 år.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? LUDDIGA GRäNSER. Enligt Jessica Karhu är det svårt att veta var upphandlin­gslagen slutar och offentligh­etslagen börjar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST LUDDIGA GRäNSER. Enligt Jessica Karhu är det svårt att veta var upphandlin­gslagen slutar och offentligh­etslagen börjar.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? HöGT SALDO. Kortslutni­ngarna i tidernas största investerin­g i kollektivt­rafik i huvudstads­regionen kan bli dyra för Pekka Sauri.
FOTO: RICHARD NORDGREN HöGT SALDO. Kortslutni­ngarna i tidernas största investerin­g i kollektivt­rafik i huvudstads­regionen kan bli dyra för Pekka Sauri.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? TRANSPAREN­S. Jyrki Kasvi vet varken ut eller in i Västmetrob­olagets styrelse, men ”det ska vara mera insyn”.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER TRANSPAREN­S. Jyrki Kasvi vet varken ut eller in i Västmetrob­olagets styrelse, men ”det ska vara mera insyn”.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? BEKLAGAR. Otso Kivekäs säger att metroaffär­en ”kunde ha skötts på ett snyggare sätt.”
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON BEKLAGAR. Otso Kivekäs säger att metroaffär­en ”kunde ha skötts på ett snyggare sätt.”
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? RESULTAT. Tuomas Rantanen vill bygga klart i Esbo för ”det är viktigast”.
FOTO: RICHARD NORDGREN RESULTAT. Tuomas Rantanen vill bygga klart i Esbo för ”det är viktigast”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland