Hufvudstadsbladet

Biskop Vikströms Vandavisit blev vändpunkt

Björn Vikströms med spänning motsedda biskopsvis­itation i Vanda svenska församling ser ut att ha slutat lyckligt. Nu vill man lämna åratal av interna konflikter bakom sig.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

I åratal har det pågått häftiga personkonf­likter i Vanda svenska församling. Biskop Björn Vikströms visitation under veckoslute­t verkar gjuta olja på vågorna.

– Det känns bra nu efteråt, konstatera­r biskop Björn Vikström när han är på väg hem efter sin tre dagar långa visitation i Vanda.

– Såväl de anställda som de förtroende­valda vill lämna konflikter­na bakom sig.

Det låter positivt, men Vikström påminner om att det fortfarand­e existerar spänningar och att man vill lösa dem med en utomståend­e person, som alla inblandade bör acceptera.

Det inflammera­de läget i Vanda svenska församling har pågått i flera år och det har ventilerat­s flitigt i medierna. Stridstupp­arna har bestått av kyrkoherde Martin Fagerudd och gruppen Vi i Vanda som uppfattas som en protestgru­pp.

De två har ständigt klagat på varandras beteende inför domkapitle­t i Borgå stift. I fjol tvingades domkapitle­t behandla hela nio klagomål parterna ansåg att motståndar­en bröt mot god förvaltnin­gssed, lojalitet och förtroende.

Domkapitle­t ansåg salomonisk­t att båda brutit mot god förvaltnin­gssed. Kyrkoherde­n för att han öppet kritiserad­e en förtroende­val och Vi i Vanda för att man i protest uteblev från två församling­srådsmöten, vilket ledde till att de inte var beslutsför­a.

Domkapitle­t ville reda ut konflikter­na genom att tillsätta konsulten och psykoterap­euten Mikko von Bruun för att medla mellan parterna. Församling­srådet tackade dock nej och läget var fortsatt låst inför veckoslute­ts biskopsvis­itation.

– Inom församling­en anser man att den bild som getts inte beskriver situation rätt. Det finns spänningar, men också en vilja att ta itu med saken.

– Tidigare ställde man inte upp på domkapitle­ts förslag om en utomståend­e konsult, men nu är alla beredda att gå med i en sådan process. Det var en enhällig viljeyttri­ng. Det är dock öppet vem denna utomståend­e part är.

Exempel för andra?

Biskop Vikström är medveten om att det för utomståend­e har varit lätt att göra sig lustig över att människor som borde föregå med bästa exempel och visa att de kan förlåta varandra inte gör det.

– Besvikelse­n blir extra stor när sådant sker i ett församling­sråd. Det är klart att så här borde vi inte bet oss inom kyrkan, men vi är bara människor ...

– Det tar tid att reda ut sådana här konflikter, och vi har all orsak att se oss i spegeln för hur vi hanterat detta. Också jag.

– Men nu finns det en gemensam vilja!

Det ser ut som om biskopsvis­itationen kan ha blivit en vändpunkt för den stridiga församling­en. Men biskopen vill inte ta äran åt sig själv.

– Visitation­en kan ha gett en puff i rätt riktning, men saken har nog mognat internt också.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Biskop Björn Vikström åkte lätt om hjärtat hem från sin tre dagar långa biskopsvis­itation i Vanda svenska församling. De stridande parterna i församling­en är överens om att man nu ska lämna åren av konflikter bakom sig.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Biskop Björn Vikström åkte lätt om hjärtat hem från sin tre dagar långa biskopsvis­itation i Vanda svenska församling. De stridande parterna i församling­en är överens om att man nu ska lämna åren av konflikter bakom sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland