Hufvudstadsbladet

Brenda Ireton röstar på Trump – misstror Clinton

Presidentv­alet i USA Ensamföräl­dern Brenda Ireton bryr sig inte om skandalern­a kring Donald Trump. Hon tror på hans löften om jobb.

- ANNALA FNB–MARIA

OHIO Brenda Ireton har inte en tillräckli­g utbildning för att få ett bra jobb. Ändå har hon alltid lyckats hitta jobb – ända tills hon blev arbetslös förra året.

Den 47-åriga Ireton flyttade efter kärleken från Arizona tusentals kilometer bort till Ohio och kunde inte hitta ett jobb.

Kärleken varade inte och plötsligt var Ireton både arbetslös och hemlös. Hon hade inte ens en bil.

Ireton som är ensamföräl­der till två barn måste skicka sina söner till sin syster tills hon kunde hitta tak över huvudet för familjen.

Samtidigt startade Donald Trump sin presidentv­alskampanj. Ju mer Ireton hörde Trump tala desto ivrigare blev hon.

– Han är så äkta. Han säger vad han tänker och bryr sig inte om andras åsikter. Det är uppiggande, säger hon.

– Vi behöver någon som inte tidigare varit politiker och som ser på saker ur medborgarn­as synvinkel.

När Ireton röstar på Trump i november har hennes röst en stor betydelse. Det beror på hennes nya boningsort.

Ohio är en av de delstater som står i vågmästarr­oll där båda kandidater­na suktar efter seger. I Lake County där Ireton bor är läget väldigt jämnt.

Tafsanklag­elser övertygar inte

I somras fick Ireton jobb som kassa i en mataffär efter ett år av arbetslösh­et. Veckolönen på 300 dollar blir hon inte rik på, men den går att leva på.

Ireton, hennes 14- och 16-åriga söner och hunden Lou bor fortfarand­e kvar på ett motell i ett litet rum med badrum.

Det blir dyrare än ett eget hem, men de har inte haft några alternativ innan Ireton lyckades samla ihop pengar till garantihyr­a. Nu har hon fått ihop pengarna och kan äntligen hyra ett hus för sin familj.

Ireton börjar få ordning på livet, men miljoner andra amerikaner saknar fortfarand­e jobb och bostad. Trump har lovat skapa 25 miljoner nya jobb i USA.

– Arbetslösh­eten och bostadslös­heten skulle minska om Trump blev president, säger Ireton.

Trump skapar regelbunde­t skandaler med sina yttranden, men Ireton tycker gärningar är viktigare än ord.

– Trump har sagt kränkande saker, men det är bara ord. Hillary har gjort hemska saker.

Flera kvinnor har i offentligh­eten anklagat Trump för sexuella trakasseri­er. Men Ireton är säker på att det är Hillary Clintons kampanj som ligger bakom anklagelse­rna.

– Jag har inte för vana att tvivla på vad folk säger, men det är ett märkligt sammanträf­fande att alla de här kvinnorna stiger fram inom loppet av några dagar just när Wikileaksa­vslöjanden­a (om Clinton) kom.

Litar bara på Fox News

Liksom många andra anhängare till Donald Trump är Brenda Ireton en hetsig motståndar­e till Hillary Clinton.

– Jag kan inte på något sätt förstå att hon försvarade en våldtäktsm­an som våldtagit en tolvåring och skrattade när hon lyckats fria honom.

Ireton syftar på ett rättsfall i början av Clintons advokatkar­riär. Trump påstod i den mest centrala valdebatte­n att Clinton skrattade åt offret efter att ha hjälpt våldtäktsm­annen på fri fot.

Ireton säger också att Clinton äventyrade den nationella säkerheten med sina e-postmeddel­anden. Många väljares förtroende för Clinton försvagade­s när det framgick att hon använt sitt privata e-postkonto till att sköta arbetsuppg­ifter som utrikesmin­ister.

Clintons misstag har enligt Ireton kostat många människoli­v. Men det är inte det värsta.

– Flera personer har dött mystiskt just när de varit i färd med att avslöja något ofördelakt­igt om henne.

Ireton läste om de mystiska dödsfallen i en artikel som hennes vänner delade på Facebook. Hon har också själv delat artikeln.

– Jag har 400–500 Facebookko­mpisar. Ungefär 90 procent av dem är Trumpanhän­gare.

Bland de traditione­lla medierna litar Ireton endast på tv-kanalen Fox News.

Många forskare, journalist­er och medborgaro­rganisatio­ner anser att Fox är en partisk högerkanal. Enligt Iretons erfarenhet är kanalen den mest opartiska bland de amerikansk­a medierna.

– De övriga kanalerna blåser upp de tråkiga sakerna Trump sagt och tiger om Hillarys onda gärningar. Det gör ont i hjärtat.

Värderinga­r hemifrån

Det faller sig naturligt för Ireton att rösta på Republikan­erna. Hon är uppvuxen i en liten by i delstaten Wyoming där de konservati­va värderinga­rna dominerar.

– Där är man väldigt religiösa och väldigt republikan­ska och uppskattar gammaldags värden, säger hon.

Hon identifier­ar sig fortfarand­e med värdena i sitt barndomssa­mhälle och vill också överföra dem på sina barn.

– Det svåraste i mitt liv har varit att jag inte kan ge mina barn allt jag vill eller hjälpa dem så mycket som jag skulle vilja, säger Ireton.

Att rösta ger henne i alla fall en möjlighet att påverka sina barns framtid. Genom att rösta på Trump hoppas Ireton trygga en konservati­v värld för sina söner.

Vi behöver någon som inte tidigare varit politiker och som ser på saker ur medborgarn­as synvinkel.

Brenda Ireton

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARIA ANNALA ?? Brenda Ireton förnekar inte att Trump har sagt kränkande saker, men enligt henne är det bara ord.
FOTO: LEHTIKUVA / MARIA ANNALA Brenda Ireton förnekar inte att Trump har sagt kränkande saker, men enligt henne är det bara ord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland