Hufvudstadsbladet

Världens vinkranar skruvas åt

Knapra vinskördar spås minska världsprod­uktionen till den lägsta sedan 2012. För konsumente­rna kan effekterna bli kännbara i flera år.

- Kommer konsumente­rna att drabbas? fNb–tt- Ritzau

– Vi försöker naturligtv­is i möjligaste mån att undvika att höja priserna, säger Kidde Rydholm som är inköpare på vin- och spritdistr­ibutören Altia Sweden.

Att vinskördar blir sämre än väntat är inte ovanligt. Väderfenom­enen El Niño och La Niña brukar se till att om det är bra skördar på ena sidan jorden blir det sämre på den andra. Men i år har vädereffek­terna sammanfall­it med frost och torka som följd.

I Sydamerika och i Sydafrika liksom i Frankrike har vinkranarn­a strypts. Globalt väntas produktion­en minska med 5 procent jämfört med i fjol. – Vi märker naturligtv­is av det, särskilt för Argentina och Chile där vi ser ganska stora nedgångar i volym och uppgång i priserna, säger Kidde Rydholm.

Svängninga­r normalt

Eftersom vin är en jordbruksp­rodukt så är det normalt med svängninga­r i tillgången.

– Men nu är det flera länder samtidigt där efterfråga­n är större än tillgången. Jag skulle inte säga att det är någon katastrofa­l nedgång, men kanske för vissa enskilda länder och vissa regioner.

I Argentina minskar produktion­en med 35 procent och Chile tappar 21 procent. I Sydafrika tros produktion­en minska med 19 procent och i Frankrike med 12 procent.

Inte sedan 2012 har den globala produktion­en varit så låg. Och nedgången kan få en långvarig effekt, eftersom den buffert som finns, av tidigare

årgångar, nu väntas minska.

– Det kan de komma att göra. Men prishöjnin­gen går inte rakt ut till konsumente­n, det kan jag inte tänka mig, säger Rydholm och tillägger att valutakurs­er har större påverkan än tillgången när det gäller vinmarknad­en.

Erika Danckwardt-Lillieströ­m, vd för branschorg­anisatione­n SVL betonar att de dåliga skördar först och främst drabbar de produceran­de länderna som tappar produktion, intäkter och arbetstill­fällen. Det kan leda till att nordiska alkoholmon­opol ser över sitt utbud, vilket skulle kunna gynna länder med god produktion, som exempelvis Nya Zeeland och Italien.

Vi märker naturligtv­is av det, särskilt för Argentina och Chile där vi ser ganska stora nedgångar i volym och uppgång i priserna. kidde Rydholm inköpare, Altia Sweden.

Bra säsong i danmark

Det finns också områden där skörden har överträffa­t förvätning­arna, bland annat i Danmark.

– Det är en helt fantastisk vinhöst. Vi har skördat 40 procent mer druvor än normalt, säger Jean Becker i Birkerød.

– Men inte minst har druvorna en kvalitet som bland annat betyder att jag kan göra rödvin utan att tillsätta socker.

Fyns störste vinbonde, Jan Nyholmgaar­d nära Odense, håller med.

–Det går inte att komma ifrån att klimatförä­ndringarna är bra för dansk vinodling.

Enligt Knud Zangenberg, ordförande i Foreningen af Danske Vinavlere, hade danskarna ett klimat som i Champagne-området i slutet på sommaren.

Även skånska vinodlare har i oktober vittnat om en rekordsäso­ng.

 ?? Foto: AFP / PAtriciA de melo moreirA ?? tuffa tideR. Men konsumente­rna väntas inte drabbas av att skördenmin­skat.
Foto: AFP / PAtriciA de melo moreirA tuffa tideR. Men konsumente­rna väntas inte drabbas av att skördenmin­skat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland