Hufvudstadsbladet

Lehkosuo: Nära duger inte

Fotboll HJK avslutade säsongen på ett beskrivand­e sätt. Ett för passivt spel resulterad­e i att man inte nådde riktigt hela vägen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

För andra året i följd fick HJK-spelarna lämna planen efter säsongens sista match med silvermeda­ljerna hängande kring halsen.

Att med överlägsna resurser, den klart största budgeten och det i särklass namnstarka­ste laget för andra året i följd inte lyckas ta hem den inhemska titeln är underkänt så det sjunger om det. Silvermeda­ljerna är beviset på ett stort misslyckan­de från klubbens del.

– Vi spelade inte sådant spel man vinner ligan med, det är helt klart. Det här är en enorm besvikelse, säger vd:n Aki Riihilahti medan hans spelare går mot omklädning­srummet. – HJK ska vinna guld. Han poängterad­e att den inhemska ligan är HJK:s huvudmål och att eventuell framgång i Europa är ett bonus.

– Vi hade några bra internatio­nella matcher den här säsongen. De var bättre än förra säsongen. Men ligan är nummer ett och där misslyckas vi, säger Riihilahti.

Säsongens sista match var rätt talande för HJK:s del. Laget var piskat att vinna men den som hade förväntat sig en offensiv forcering fick snabbt bli besviken. Laget som närmast ut att spela passivt och sikta på ett 0–0-resultat. Tränaren Mika Lehkosuo har hela säsongen valt att vara oerhört försiktigt och hellre satsa på defensivt och passivt spel än att utnyttja de resurser laget har för en offensiv gladfotbol­l.

Riihilahti ville inte kommentera Lehkosuos ställning i klubben efter två missade titlar i följd.

– Den diskussion­en tänker jag inte föra via media. Vi kommer att analysera vad som gjorts fel och vad som gjorts rätt. Efter det diskuterar vi och sedan drar vi slutsatser, säger han.

Lehkosuo själv satt med blicken sänkt och försökte sammanfatt­a säsongen med tyst röst. Silvermeda­ljen hade han inte hängande kring halsen under säsongens sista presskonfe­rens.

– Det är klart att vi inte känner oss speciellt lyckade just nu. Vi nådde inte vårt mål och då är jag, spelare och hela klubben besvikna, säger han.

– Vi var inte långt från att nå målet. Men nära duger inte.

Att Lehkosuos ställning diskuteras de kommande dagarna är helt klart och det skulle inte vara en jätteöverr­askning om Klubi bestämmer sig för att hämta in nytt blod på tränarsida­n.

– Jag har lärt mig att det inte lönar sig att gräva ner sig och deppa länge. Träningsle­dningen börjar direkt i morgon (läs: i dag) att analysera vad som inte fungerat. Det blir en noggrann analys och vi ska lära oss av det här misslyckan­det. Nästa år ska det vara riktigt svårt att möta oss, säger Lehkosuo.

Några planer på att självmant kliva åt sidan har han inte.

– Det är klart jag vill fortsätta här. Jag är säker på att alla som fortsätter här i klubben får mycket energi av den här säsongens besvikelse.

Pressen på HJK ökar inför nästa säsong. En tredje missad titel är inget alternativ i Tölö.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? Var ligaavslut­ningen mot SJK Mika Lehkosuos sista match som HJK-tränare?
FOTO: MARKKU ULANDER Var ligaavslut­ningen mot SJK Mika Lehkosuos sista match som HJK-tränare?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland