Hufvudstadsbladet

Tredje segern för Ruoste och Roble

Publikfavo­riten Henri Ruoste och Roble tog hem segern i dressyrfin­alen i Helsinki Internatio­nal Horse Show.

- PATRICIA WINCKELMAN­N-ZILLIACUS

RIDSPORT Det rådde ingen tvekan om vem som var publikens favorit då den avslutande dressyrfin­alen avgjordes i form av en knock-out tävling. Henri Ruoste och hans magnifika Roble visade elegant dressyr på hög internatio­nell nivå och fick såväl de största publikovat­ionerna som de högsta poängen av domarna. Tvåa blev Anna von Wendt med Denzel.

De åtta bästa från lördagen friprogram deltog i första omgången där två ekipage utförde samma uppgifter samtidigt på arenan. Två dressyrdom­are bedömde korrekthet­en och kvaliteten i rörelserna men också publiken fick ge sin röst om vem som skulle gå vidare till följande omgång.

För Ruoste blev det svårast i första omgången då hans häst överraskan­de började galoppera i travslutan. Men hans motståndar­e Emilie Brolin och Briman missade i sin tur i bytesserie­n. Högre kvalitet och schvungful­lhet i helheten avgjorde till Ruostes fördel.

Uppgiftern­as svårighets­grad trappades upp i varje omgång och Ruostes häst fortsatte med imponerand­e kraft och säkerhet ända fram.

– Det är en mycket trevlig tävlingsfo­rm, mera avslappnad och publikvänl­ig än traditione­ll dressyr. Det var härligt att se hur Henris häst blev bättre och bättre för varje omgång, sammanfatt­ade klassens huvuddomar­e Irmeli Summanen.

Ruoste var givetvis nöjd med helgens saldo.

– Det var fint att få starta i den avslutande finalen som var rolig att rida, utmärkt träning för hästen och trevlig för åskådarna. Roble har utvecklats i rätt riktning och har sina bästa tävlingar ännu framför sig. Ibland kan han bli lite spänd, det är alltid fråga om att kunna anpassa framridnin­gen före start optimalt för hästens reaktioner just den dagen, menade Ruoste.

– Nu får hästen ta det lugnt i några veckor hemma i Tyskland. Senare i höst skulle jag gärna tävla i Salzburg strax före jul, berättade han om framtidspl­anerna. Men när man jobbar i ett handelssta­ll vet man aldrig hur framtiden ser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland