Hufvudstadsbladet

Brawn prioritera­r rosor – inte F1

Formel 1 Tre år efter att han hoppade av syns Ross Brawns arbete fortfarand­e i Mercedes världsmäst­arbilar. Men alla tiders tekniska chef har inga planer på att återvända till formel 1-världen.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@ksfmedia.fi

AUSTIN Ross Brawn har flera gånger fått frågan om han kan tänka sig att komma tillbaka till formel 1. Engelsmann­en vann flera titlar tillsamman­s med Michael Schumacher hos Ferrari. I mars 2009 köpte han Honda-teamet för en spottstyve­r och med sitt eget team Brawn GP vann han konstruktö­rs-VM och förartitel­n med Jenson Button. I november samma år sålde han stallet till Mercedes som fungerade som motorlever­antör för Brawn. Brawn stannade själv kvar som stallchef till slutet av 2013.

61-åringen anses vara en av de bästa – om inte den bästa – tekniska chef F1 någonsin haft. Han började som mekaniker hos Williams och March 1976–78. Hans talang upptäcktes snabbt och 1989 blev han teknisk chef hos Jaguar. 1991– 96 var han teknisk chef hos Benetton och stallet tog hem två titlar med Michael Schumacher. Ferrari lockade över både Schumacher och Brawn och 1997 blev engelsmann­en teknisk chef och stannade i stallet till 2006. Under åren i Ferrari vann duon ytterligar­e fem titlar.

Men kan han tänka sig att komma tillbaka?

– Nej. Jag har så många andra intressen.

Han gillar att fiska och odla rosor. En gång fick han frågan vad han helst skulle vilja bli ihågkommen för. Svaret var något överraskan­de:

– Att en ros döps efter mig för då kommer namnet att leva kvar i många år.

Skarp kritik i boken

Mellan arbetet i trädgården och filosofera­ndet bakom fiskespöet har han hunnit med något helt annat också. Brawn skrev en bok, Total Competion, och när man läst den förstår man varför han inte har någon lust att bli stallchef hos Ferrari eller teknisk expert hos internatio­nella bilsportfö­rbundet Fia.

Brawn riktar skarp kritik mot Toto Wolff och Niki Lauda, två före detta kolleger hos Mercedes.

– Anledninge­n att jag lämnade Mercedes var att jag inte kunde lita på dem och aldrig visste vad de ville eller skulle göra.

– De tvingade på mig människor som jag inte hade något förtroende för. Jag hade inte en aning om vad de två hade för sig. Niki sade en sak till mig och sedan fick jag höra att han sagt något helt annat till någon annan.

Wolff blev utsedd till sportchef, trots att Brawn fortfarand­e stallchef, och Lauda utnämndes till ordförande i den grupp som bestämmer över all motorsport.

Brawn blev lindrigt sagt arg för förhålland­et till Wolff var absolut inte det bästa efter det att österrikar­ens interna kritik mot Brawn hade läckt ut.

Att Wolff och Lauda, utan att säga något åt Brawn, anställde Paddy Lowe som teknisk chef gjorde att förhålland­et blev ännu sämre.

– I början av 2013 blev det officiellt att man hade skrivit kontrakt med Paddy och när jag ställde Toto och Niki mot väggen och frågade om det stämde och varför ingen sagt något till mig skyllde de på varandra.

Vad som i början gjorde förhålland­et ännu mer komplicera­t var att varken Wolff eller Lauda var anställda av Mercedes men båda var delägare i teamet.

Sålde sin andel

På grund av alla interna konflikter och friktioner, som Brawn aldrig tidigare upplevt i något av alla de team han arbetat för, uppstod en situation där det till slut bara fanns en lösning.

– Det var antingen de eller jag. Jag såg ingen framtid eller möjlighet om jag inte hade startat ett krig och gjort mig av med dem. Något liknande har jag aldrig upplevt under alla mina år i motorsport.

Efter säsongens sista lopp hade Brawn fått nog av det dåliga klimatet i stallet och sålde sin andel på drygt 27 procent.

Många anser med rätta att Mercedes framgångar de senaste åren bygger helt och hållet på det arbete och den planering som Brawn gjorde innan han hoppade av.

– Vi hade nya planer och det var drag i teamet. 2012 började alla bitar falla på plats. Jag var övertygad om att vi hade den bästa motorn och tillsamman­s med chassit det bästa paketet, säger han i en intervju med Bild.

– Vi hade börjat mycket tidigare än alla andra med bilen för säsongen 2014. Och när du har ett försprång är det mycket svårt för de andra att komma i kapp.

Efter det man tagit hem föraroch konstruktö­rstiteln 2014 och 2015 började det talas om att det inte var Wolff och Lauda som stod bakom framgångar­na utan Brawn och Norbert Haug.

– Det stämmer. Ross och Norbert – men också många andra – har en stor andel i varför vi blivit så bra. Det vet vi varje dag och den som sa det har helt rätt, har Wolff medgett senare.

Det var antingen de eller jag. Jag såg ingen framtid eller möjlighet om jag inte hade startat ett krig och gjort mig av med dem. Något liknande har jag aldrig upplevt under alla mina år i motorsport.

 ?? FOTO: EPA/PETER STEFFEN ?? Ross Brawn avslöjar att hans förhålland­e med Toto Wolff och Niki Lauda var så inflammera­t att han valde att lämna Mercedes efter säsongen 2013.
FOTO: EPA/PETER STEFFEN Ross Brawn avslöjar att hans förhålland­e med Toto Wolff och Niki Lauda var så inflammera­t att han valde att lämna Mercedes efter säsongen 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland