Hufvudstadsbladet

Det måste finnas något mer

Å ena sidan inlevelsef­ull skildring av ungdomens otillräckl­ighetskäns­lor och ett bra språk, å andra sidan osannolik intrig präglar Ylva Pereras möjligen för tidiga romandebut.

- MICHEL EKMAN

PROSA

Ylva Perera ● Dödsdalsda­nsösen [handbok för ökenresenä­rer] ●●Vilda förlag 2016

Miranda är en ung kvinna som studerar litteratur­vetenskap i Åbo och drömmer om att leva ett intensivar­e liv, att kasta sig den kompromiss­lösa konsten i våld. Hennes bästa väninna heter Amanda. Tillsamman­s startar de en rörelse för hängivna konstnärer. De inreder Mirandas studentbos­tad med stora tygsjok köpta på loppis, skriver poetiska sloganer på väggarna och startar en blogg. Snart blir de bekanta med ett gammalt pensionärs­par och Miranda gör något oövertänkt för att vidga parets livsuppfat­tning i enlighet med sin rörelses ideal. Det leder till en kris som får henne att mogna som människa.

Detta händer i Ylva Pereras debutroman Dödsdalsda­nsösen [handbok för ökenresenä­rer]. Själva dansösen är Marta Becket som grundade Amargosa Opera House i den kalifornis­ka öknen och uppträdde där i hela sitt liv. Hon är Mirandas ideal och parallellt med händelsern­a i Åbo löper en fri fantasi om hennes liv.

Dödsdalsda­nsösen är inte otrevlig att läsa. Perera har ett bra språk och boken innehåller en hel del fina formulerin­gar och iakttagels­er. Hennes skildring av ungdomens otillräckl­ighetskäns­lor och drömmar om att ”det måste finnas något mer” är trovärdiga och fulla av inlevelse. Hon har ansträngt sig mycket för komponera en flerstämmi­g intrig. Det är inte alls uteslutet att Perera en dag blir författare.

Farlig närvaro

Om så sker kommer hon kanske att harma sig över att Dödsdalsda­nsösen inte fick stanna i bordslådan. Att den inte är mer än ett gott försök att öva sig i romanskriv­andets svåra konst beror främst på två saker. För det första är alla bokens karaktärer utom Miranda själv papperstun­na klichéer. Intrigvänd­ningen som för henne i kontakt med de två äldre personerna – den som skall vara romanens drivande kraft och öppna för dess moraliska diskussion – är fullkomlig­t osannolik och bryter helt mot den psykologis­ka realism som är bokens modus.

För det andra är Perera både när hon skildrar förhålland­et mellan Mirandra och Amanda och när hon försöker bygga upp spänningen mellan trivial vardagstil­lvaro och drömmen om konstens häftiga livsupplev­else alldeles för beroende av Monika Fagerholms romaner. Fagerholm är en av de bästa i svensk litteratur, visst, och det beror på att hon är ytterligt personlig och virtuost skicklig. En farlig närvaro för en ung författara­spirant som det lönar sig att hålla på avstånd tills den egna identitete­n blivit tillräckli­gt stark för att inte plattas till av utan vidareutve­ckla arvet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland