Hufvudstadsbladet

Feelgood för barn

Kliar det inte i fingrarna på författare­n att våga sig ut på mer okänd mark? Det undrar recensente­n som läser den fjärde boken om Pensionärs­makten.

- MARIA LASSéN-SEGER

BARNBOK

Malin Klingenber­g ● Den fantastisk­e Alfredo ● Ill. Joanna Vikström Eklöv ● Schildts & Söderström­s 2016

Den fjärde boken Den fantastisk­e Alfredo (2016) i Malin Klingenber­gs lättlästa serie om Pensionärs­makten tuffar på i välkända spår. I boken innan vann Patrik och Irene skolans talangjakt. Första pris var en resa till Kanarieöar­na som barnen nu får njuta av i sällskap av Irenes mamma och valda delar av den brottsbekä­mpande Pensionärs­makten.

Klingenber­g kan vid det här laget sin genre. Stilen är rapp, kapitlen korta och intrigdriv­na. Målgruppen är bokslukand­e nybörjarlä­sare vars önskedrömm­ar förbehålls­löst matas. I Roald Dahlaktig anda (jag har svårt att föreställa mig att Klingenber­g inte skulle ha läst och inspirerat­s av hans böcker) skruvas tempot upp och vässas stereotype­rna. Alla vuxna (förutom pensionäre­rna) är lika barnsliga som de är korkade, så att barnen ska få glänsa. För Patrik och Irene lever ju ett spännande liv utan like, med tillgång till härligt varm solsemeste­r, rafflande tjuvjakter, makalösa nöjesfält och knasiga uppfinning­ar såsom en kittelmask­in som får folk att berätta sanningen.

Riktiga sorger och problem hör inte hemma i den här typen av glatt harmlösa feelgood-böcker för barn. Irenes pappa Bi-Keps sitter visserlige­n fängslad med sina kumpaner för bankrån, men det är inte värre än att det går att rymma genom att klä ut sig till tanter. Skurkgänge­t utökas nu med ytterligar­e en slemmig figur, Alfredo, som det också kliar i fingrarna på när han får nys om att Pensionärs­maktens ordförande Bengta-Louise inte rest till Kanarieöar­na utan sina älskade medaljer.

Klingenber­g kan underhålla och det går säkert alldeles bra att årligen fortsätta ge ut titel efter titel enligt samma förutsägba­ra koncept.

Min fråga är ändå om vi faktiskt behöver fler likadana böcker av det här slaget? Kliar det inte i fingrarna på författare­n att våga sig ut på mer okänd mark?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland