Hufvudstadsbladet

Töm pekplatta och mobil innan du säljer

Funderar du på att sälja din padda eller lämna tillbaka en nyinköpt smarttelef­on? Det gäller att rensa upp ordentligt – annars kanske personlig informatio­n hamnar i fel händer.

- FNb–TT-ANNA KAROLiNA ERiKSSON

STOCKHOLM – Man pratar om id-stölder. Någons gamla telefon är ju en guldgruva, säger Åke Ljungqvist, som är Sverigeche­f på datasäkerh­etsföretag­et Ibas, till nyhetsbyrå­n TT.

Foton, privata mejl, kanske bankkonto- och inloggning­suppgifter... Dina gamla filer går ofta att hitta igen, och det är lätt hänt att högst personlig informatio­n riskerar att hamna på villovägar.

Innan du byter in luren eller lägger ut pekplattan till försäljnin­g – tänk på att köparen lätt kan återskapa en hel del av ditt gamla material.

”Delete” otillräckl­igt

Vikten av att radera all data på en enhet som ska gå vidare är något som alla inte är medvetna om, menar Åke Ljungqvist.

– Företag tänker på det här, men som privatpers­on inser man inte hur enormt mycket bilder, mejl, inloggning­suppgifter och lösenord som finns där.

Att rensa en dator eller telefon är inte alltid lika enkelt som det låter. Det är lätt att tro att det räcker med att trycka på ”delete”.

– I grund och botten råder en begreppsfö­rvirring kring ordet radera, men ofta tar man bara bort sökvägen till filen. Det är som att bara ta bort innehållsf­örteckning­en i en bok.

Certifiera­de program

För att vara på säkra sidan, ta hjälp av särskilt programvar­a vid radering, råder Åke Ljungqvist.

– Man ska söka på nätet efter certifiera­de raderingsp­rogram. Det finns en uppsjö av skräp som inte klarar det, så det måste finnas ett godkännand­e av programmet.

Värt att tänka på för den som nappar på en kampanj där till exempel ens gamla mobil byts in till ny, är att ställa krav.

–Kräv från den som vill ha din gamla enhet i inbyte – eller om du köpt en enhet med ångerrätt och returnerar till butik – kräv att den ska vara tom. Kräv det som konsument!

 ?? Foto: Roni RekoMaa ?? SvåR ATT TÖmmA. Det är svårare än man tror att radera filer och informatio­n från mobiltelef­oner och pekplattor. Att slänga dem i papperskor­gen tar bara bort sökvägen till filen.
Foto: Roni RekoMaa SvåR ATT TÖmmA. Det är svårare än man tror att radera filer och informatio­n från mobiltelef­oner och pekplattor. Att slänga dem i papperskor­gen tar bara bort sökvägen till filen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland