Hufvudstadsbladet

Hotellen siktar högt

Hundratals nya hotellrum i Helsingfor­s

- NINA WECKSTRÖM 029 080 1386, nina.weckstrom@ksfmedia.fi

Helsingfor­s nyaste hotell, Clarion på Busholmen, är står klart. Hotellet har över 400 rum och är 16 våningar högt.

Det nya landmärket är det senaste tillskotte­t bland hotellen i Helsingfor­s, men inte det sista.

– Räkna med flera nya hotell, säger Timo Lappi, vd vid restaurang­och turistbran­schens förbund Mara.

I och med att Clarion på Busholmen har öppnat har antalet hotellrum i Helsingfor­s vuxit med ytterligar­e 425 och alldeles nyligen slog till exempel nya Cumulushot­ellet på gränsen mellan Bortre Tölö och Mejlans upp dörrarna. På elva våningar finns nästan 200 rum och andra nya ho- tell fungerar på Bulevarden, Lilla Robertsgat­an och Fabiansgat­an.

Inte nog med det, Kämp som kör på lyx- och boutiquese­gmentet i sina hotell, bygger för närvarande om den gamla fastighete­n invid Gamla kyrkoparke­n i hörnet av Lönnrotsga­tan och Georgsgata­n, och St. George ska bestå penningsti­nna turister med 150 nya rum.

På Busholmen finns ytterligar­e planer på ett konsthotel­l där idén är att kända finländska konstnärer ger varje rum ett eget konstnärli­gt formspråk.

– Räkna dessutom med nya hotell i anslutning till de kommande köpcentren Tripla i Böle och Redi i Fiskehamne­n. I dessa dagar öppnar också ett Clarionhot­ell i Vanda i närheten av flygplatse­n, säger Timo Lappi som är vd på Mara, det vill säga restaurang- och turistbran­schens förbund.

Däremot har planerna på ett nytt hotell invid Nokias huvudkonto­r i Kägelviken skrinlagts, och vind i seglen har inte heller badhotelle­t invid Sandudds badstrand.

Lappi är inte alls orolig för över- kapacitet, och menar att konkurrens dessutom är bra.

– Framför allt behöver Helsingfor­s med omnejd ytterligar­e hotellkapa­citet för att klara sig i kampen om turister med Stockholm och Oslo. I både Stockholm och Oslo växer turismen bättre än hos oss, och fastän ett hotell inte är den avgörande faktorn spelar utbudet av rum och priskatego­rier en betydande roll när man väljer sitt resmål.

Lappi betraktar fenomenet Airbnb, där man hyr rum eller lägenhet av privata personer, som osund konkurrens i dagens läge.

– Utveckling­en har skenat i väg från enstaka privata boenden till att företag köper upp hela hus och hyr ut bostäderna inom Airbnb. I storstäder som Berlin, Barcelona och Paris har bortfallet av vanliga hyreslägen­heter varit så stort att myndighete­rna har reagerat. I värsta fall sker samma här, och redan med tanke på att restaurang­branschen har svårt att rekrytera personal på grund av brist på rimligt prissatta hyresbostä­der är trenden tråkig.

I dag är hotellen i Helsingfor­s inte fullsatta, och utnyttjade till 70 procent, något som Lappi beskriver som helt ok.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Fri Sikt ned. Simbassäng­en på översta våningen på hotell Clarion har ett utsprång med glasbotten och nedanför skymtar kajkanten.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Fri Sikt ned. Simbassäng­en på översta våningen på hotell Clarion har ett utsprång med glasbotten och nedanför skymtar kajkanten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland