Hufvudstadsbladet

Illustratö­ren Linda Bondestam kan få Augustpris­et

Linda Bondestam och Ulf Stark Augustnomi­neras för barnboken Djur som ingen sett utom vi. – Det är superspänn­ande, säger Bondestam.

- Blir det mer? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331 annika.hallsten@ksfmedia.fi

Linda Bondestam hade aldrig vågat ens drömma om att hon skulle bli nominerad till det svenska litterära Augustpris­et.

– Det är ovanligt att en finlandssv­ensk illustratö­r får så här mycket synlighet i Sverige och det är ett otroligt fint erkännande, säger Bondestam.

Ulf Stark och Linda Bondestamn­omineras för boken Djur som ingen sett utom vi (Förlaget M och Berghs). Idén till boken är Bondestams och egentligen var det tänkt att hon först skulle teckna alla dessa egendomlig­a djur men Stark blev inspirerad och skrev en diktsvit.

Att teckna djur som ingen vet hur de ser ut var ett drömprojek­t säger Bondestam.

– Ofta tecknar man samma figur om och om igen och det är inte så kreativt. Den här gången fick jag jobba som konstnär och bestämma hur alla djur och deras miljöer skulle se ut.

Ulf Stark kompletter­ar med att alla djur är ett slags självportr­ätt. Längtansdj­ur handlar om längtan medan Klumpantro­pus känner sig för tung.

Djur som ingen sett utom vi är det fjärde samarbetet mellan Bondestam och Stark. – Absolut, Men vad det blir är hemligt till och med för oss, svarar Stark.

Augustnomi­neringen är Linda Bondestams första medan Ulf Stark nu är nominerad för åttonde gången. Han har fått priset en gång, 1996, för boken Min syster är en ängel som illustrera­des av Anna Höglund.

De 18 Augustnomi­nerade böckerna offentligg­jordes i Stockholm på måndag kväll. Både Ulf Stark och Linda Bondestam var förväntans­fulla inför evenemange­t.

– Nu ska vi vara trevliga, geniala och snygga.

 ??  ??
 ?? FOTO CATA PORTIN
FOTO: NINA AHTOLA ?? ULF STARK.
FOTO CATA PORTIN FOTO: NINA AHTOLA ULF STARK.
 ??  ?? LINDA BONDESTAM.
LINDA BONDESTAM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland