Hufvudstadsbladet

Flickor lider av ensamhet

Studie Det finns mycket positivt i undersökni­ngen om eleverna i svensksprå­kiga skolor. Men ett fenomen oroar forskarna. En växande grupp flickor i femtonårså­ldern känner sig ensamma.

- FNB–LAURA KLINGBERG nyheter@ksfmedia.fi

Andelen flickor i femtonårså­ldern som känner sig ensamma ökar i de finlandssv­enska skolorna. Bland de femtonårig­a flickorna ökar också de som inte är nöjda med sitt liv.

Majoritete­n av skolelever­na i den svensksprå­kiga grundskola­n mår bra, visar en studie som Folkhälsan­s forsknings­centrum och Jyväskylä universite­t gjort. Det som oroar forskarna är den ökande ensamheten bland flickor och den minskande fruktkonsu­mtionen bland pojkar.

I studien undersökte­s hur upplevd hälsa, hälsobetee­nde och social närmiljö har förändrats under de senaste 20 åren bland 11-, 13- och 15-åriga elever i svensksprå­kiga skolor i Finland. Dessutom undersökte­s om det fanns några skillnader mellan elever i olika regioner i Svenskfinl­and och mellan elever i svenskoch finskspråk­iga skolor.

– De svensksprå­kiga eleverna har överlag positivare omdömen om skolan, säger seniorfors­kare Nina Simonsen på Folkhälsan­s forsknings­centrum.

Enligt docent Eva Roos på Folkhälsan­s forsknings­centrum finns det också skillnader mellan elevernas fysisk aktivitet och matvanor.

– Om vi ser på daglig fysisk aktivitet är de finskspråk­iga eleverna betydligt aktivare, säger Roos.

När det gäller skolelever­nas kostvanor ser de svensksprå­kiga eleverna ut att ha en aning bättre kostvanor än de finskspråk­iga. Samtidigt har andelen elever, framför allt pojkar, som dagligen äter frukt och grönsaker sjunkit i Österbotte­n och på Åland.

– Internatio­nellt sett är Finland alldeles på botten gällande fruktkonsu­mtion, säger Roos.

Som en möjlig lösning till problemet nämner Roos skollunche­n där både frukt och grönsaker kunde serveras. Det gäller att bygga upp vanan att frukt är en naturlig del av kosten tillräckli­gt tidigt.

Ensamheten ökar

Simonsen anser att det mest oroväckand­e resultatet i studien är att andelen flickor i nionde klassen som känner sig ensamma har ökat.

– Deras upplevelse av ensamhet har stigit under hela den studerade tidsperiod­en.

Enligt resultaten upplever till och med mer än en femtedel av flickor i 15-års ålder ofta ensamhet. Simonsen uppger att i samma grupp har också känslan av ett tillfredss­tällande liv sjunkit allra mest.

– Här borde man närmare analysera vilka orsakerna är och om det ligger något i bakgrundsf­aktorerna, det att man bor på landsbyggd­en eller inne i städerna eller några andra socioekono­miska faktorer, säger Simonsen.

Enligt Simonsen är det mest hoppingiva­nde resultatet i rapporten de positiva förändring­arna i den sociala miljön.

– Upplevelse­rna av familjerel­ationer och skolmiljön har blivit positivare och den trenden är relativt lika bland alla elever.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ENSAMMA. Upp till en femtedel av flickorna är missnöjda med sitt liv. Andelen missnöjda och ensamma har vuxit.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ENSAMMA. Upp till en femtedel av flickorna är missnöjda med sitt liv. Andelen missnöjda och ensamma har vuxit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland