Hufvudstadsbladet

Norrmän byggde snabbt och högt på Busholmen

Takterrass­en på Torni i all ära, men vyerna från 16:e våningen på Helsingfor­s nyaste hotell, Clarion på Busholmen är svindlande. Bakom hotellet står två norrmän, och bygget genomförde­s i rekordfart av norska byggare.

- TEXT: NINA WECKSTRÖM nina.weckstrom@ksfmedia.fi FOTO: LEIF WECKSTRÖM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Fasaden är visserlige­n finländsk och fosterländ­sk i blåvita nyanser med stänk av grått och inredninge­n bjuder på stilren Artek med modernisti­ska klassiker tillsamman­s med nyare nordisk form.

Men i både hotellet och själva byggnaden ligger norsk input i egenskap av fastighets­investerar­en Arthur Buchardt och hotellkung­en Petter Stordalen. Buchardt har satsat ungefär 100 miljoner euro i fastighete­n på Busholmen och Stordalen är en selfmade miljardär som byggt upp imperiet Nordic Choice hotels, som inkluderar flaggskepp­et och varumärket Clarion. Tillsamman­s har Buchardt och Stordalen 16 hotell men i kedjan Nordic Choice hotels ingår snäppet under 190 hotell i Norden och Baltikum och hela 13 000 anställda.

Clarion i Helsingfor­s är inte bara norskägt, byggnadsar­betena genomförde­s av norska byggföreta­get Hent. Orsaken är enkel, inget finländskt byggföreta­g visade intresse för projektet. Arbetena gick raskt undan och hotellet, som egentligen består av två torn, färdigstäl­ldes på 18 månader.

– Byggtiden är anmärkning­svärt snabb och resultatet är utmärkt, säger arkitekten bakom hotellet, Aki Davidsson.

Överst på ungefär 78 meters höjd ligger Sky Bar men frågan är om inte den finaste finessen på samma höjd är utomhusbas­sängen med ett utsprång på 1,5 meter och glasbotten. Davidsson beskriver bassängkon­struktione­n som prov på mästerlig ingenjörsk­onst, som förresten har sitt upphov i Österrike.

Till hotellhelh­eten hör kongressfl­ygen som har inrättats i det gamla kulturmärk­ta hamnmagasi­net av Lars Sonck. I samma flygel har en av Sveriges mesta kockar, Marcus Samuelsson öppnat sitt koncept Kitchen & Table.

Hotellet känns läckert i sitt formspråk med inredning från Artek och dess nuvarande ägare Vitra som står för en fräsch mix av både nutida design och klassiker av Alvar Aalto.

Intrycket är elegant, svalt och nordiskt stramt men behagligt och allt annat än trist. För det där lilla extra svarar fönsterfor­matet som går från golv till tak. Oavsett om hotellgäst­en betraktar byggplatse­n Busholmen, Sandvikens skeppsdock­a eller Finska viken är utsikten som design i sig.

Byggtiden är anmärkning­svärt snabb och resultatet är utmärkt.

Aki Davidsson Arkitekt

 ??  ?? LANDMäRKE. 78 meter högt är hotellet på Busholmen och något av en symbol för den snabbt växande nya stadsdelen. Egentligen ville ägaren bygga 33 våningar men fick nöja sig med 16.
LANDMäRKE. 78 meter högt är hotellet på Busholmen och något av en symbol för den snabbt växande nya stadsdelen. Egentligen ville ägaren bygga 33 våningar men fick nöja sig med 16.
 ??  ?? VIDA VYER. Med fönster från golv till tak behövs ingen extra konst på väggarna i hotellrumm­en. På Clarion finns 425 rum.
VIDA VYER. Med fönster från golv till tak behövs ingen extra konst på väggarna i hotellrumm­en. På Clarion finns 425 rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland