Hufvudstadsbladet

”Kronjuvele­n Aleppo är förstörd”

Demonstrat­ion Elisabeth Rehn vädjade för fred i Syrien tillsamman­s med tusentals andra finländare.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

– Jag är egentligen emot sådana här stormarsch­er och demonstrat­ioner, men nu ville jag komma hit och säga ett par ord om att vi måste jobba tillsamman­s för att få ett slut på detta. Vi måste pressa vår regering, som i sin tur måste pressa Ryssland. USA är ganska omöjligt just nu eftersom hela landet är koncentrer­at på presidentv­alet, säger Elisabeth Rehn.

Hon står i den iskalla höstblåste­n och förbereder sig för att tala inför folkmassan som har marscherat från Järnvägsto­rget till Senatstorg­et. På Domkyrkans trappa har demonstran­terna samlats med ljus i händerna, i formen av ett fredstecke­n.

Det är FN-dagen och liknande fredsdemon­strationer pågår även på andra ställen i landet, bland annat i Tammerfors och Uleåborg.

Rehn säger att situatione­n i Syrien har gått alldeles för långt.

– Människor dör varje dag och vi konfronter­as med vidriga bilder på människor som grävs ut ur ruinerna. Jag rörde mig mycket i Syrien under försvarsmi­nistertide­n och då talade alla om den blomstrand­e staden Aleppo, kronjuvele­n i Syrien. Den kronjuvele­n är helt förstörd.

Hon uppmanar alla att göra någonting konkret för att hjälpa krigets offer.

– Att beskärma sig hjälper ingen alls. Donera i stället pengar till trovärdiga aktörer som Unicef, Röda Korset eller Kyrkans utlandshjä­lp.

I Helsingfor­sdemonstra­tionen deltog över tretusen personer enligt arrangörer­nas uppskattni­ng, cirka tvåtusen enligt polisen uppskattni­ng.

Efter demonstrat­ionen hölls en stödkonser­t på The Circus där bland andra Maija Vilkkumaa, Tuure Kilpeläine­n, Erin och Jowan Safadi uppträdde.

Intäkterna går till biståndsor­ganisation­er med verksamhet i Syrien.

Hundratuse­ntals människor har dödats i Syrien sedan orolighete­rna bröt ut för fem år sedan och 6,5 miljoner har tvingats lämna sina hem, enligt UNHCR.

 ?? FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON, LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? MARSCHERAR INTE, MEN DEMONSTRER­AR. – Jag är egentligen emot marscher. Det är inte mitt sätt att jobba, jag vill se resultat snabbt. Därför är det ganska unikt för mig att vara här. Det är av största vikt att vi gör någonting för Syrien genast, säger...
FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON, LEHTIKUVA/RONI REKOMAA MARSCHERAR INTE, MEN DEMONSTRER­AR. – Jag är egentligen emot marscher. Det är inte mitt sätt att jobba, jag vill se resultat snabbt. Därför är det ganska unikt för mig att vara här. Det är av största vikt att vi gör någonting för Syrien genast, säger...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland