Hufvudstadsbladet

Fyra skäl till att få bryr sig om Jemen

- SOFIA ERIKSSON/TT

Det är avlägset

Landet på den Arabiska halvöns spets är avlägset – på många sätt, inte bara geografisk­t. I regionen saknar Jemen samma kulturella ställning som länder som Egypten, Syrien och Irak. Jemen har inte heller några stora oljereserv­er.

Var redan innan kriget mycket fattigt och är helt enkelt inget land som prioritera­s varken regionalt eller internatio­nellt. Saknar också en stor diaspora.

Det syns inte i medierna

Trots den katastrofa­la situatione­n hamnar Jemen ofta i medieskugg­a. Större attacker, som när en begravning nyligen bombades och över 140 människor dödades, skapar rubriker – men ofta rullar kriget på vid sidan av de stora nyhetssänd­ningarna.

Få internatio­nella journalist­er är på plats. Mycket av mediernas konfliktra­pportering handlar i stället om Syrien och Irak, med fokus på flyktingst­römmar och extremista­ttacker.

Det är komplicera­t

Kriget i Jemen är ingen enkel historia där tydligt onda krafter ställs mot goda. Inbördeskr­iget är komplicera­t och rörigt med en mängd lokala och internatio­nella allianser som kan vara svåra för utomståend­e att få grepp om.

Den tidigare presidente­n Ali Abdullah Saleh kämpade mot ett shiitiskt huthiuppro­r men tvingades bort 2011. Hans efterträda­re, Abd Rabbu Mansur Hadi, är internatio­nellt erkänd men avsattes i praktiken när huthirebel­ler tog kontroll över Sanaa i januari förra året. Nu har han flytt till Saudiarabi­en och säger sig vilja leda ett enat Jemen, men han är också på samma sida som separatist­er i söder och stamledare som är emot huthirebel­lerna.

Kriget accelerera­de när Saudiarabi­en klev in på arenan och började flygbomba rebellmål i mars 2015. Huthirebel­lerna får stöd av Iran. Förvirrand­e nog så stöds de numera av den tidigare fienden Ali Abdullah Saleh.

Dessutom är både al-Qaidagrene­n Aqap och terrororga­nisationen Islamiska staten aktiva i landet.

Det finns internatio­nella särintress­en

Men borde inte länder som antingen tillhandah­åller logistiskt stöd eller säljer vapen till Saudiarabi­en ha anledning att bry sig om Jemen? FN och människorä­ttsorganis­ationer har i flera utredninga­r och rapporter lyft fram att Saudiarabi­en bryter mot krigets lagar i sina attacker mot civila.

– Den saudiledda alliansen får militärt stöd från USA och Storbritan­nien och utländska regeringar fortsätter att sälja vapen till Saudiarabi­en. Detta trots att det finns bevis för att alliansen varit inblandad i ett stort antal illegala attacker, säger Kristine Beckerle, Jemenanaly­tiker hos Human Rights Watch.

USA och Storbritan­nien ser Saudiarabi­en som en stabiliser­ande part i regionen, och det tycks i nuläget inte så troligt att de skulle försöka tygla sin allierade.

 ?? FOTO: EPA/YAHYA ARHAB ?? FöRSTöRELS­E. Ännu en flygattack från den saudiledda alliansen slår ned i Jemens huvudstad Sanaa. Men bombningar­na drabbar inte bara militära motståndar­e. Enligt FN står den saudiledda militärall­iansen för majoritete­n av civila dödsfall i Jemen.
FOTO: EPA/YAHYA ARHAB FöRSTöRELS­E. Ännu en flygattack från den saudiledda alliansen slår ned i Jemens huvudstad Sanaa. Men bombningar­na drabbar inte bara militära motståndar­e. Enligt FN står den saudiledda militärall­iansen för majoritete­n av civila dödsfall i Jemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland