Hufvudstadsbladet

Flyktingsm­uggling styrdes från Sverige

- FNB–TT-CARL CATO

I svenskregi­strerade husbilar och personbila­r, ibland fyllda till bristnings­gränsen, kördes de syriska flyktingar­na genom Europa med Sverige som mål. Men de flesta stoppades redan i Tyskland och Danmark. Nu pågår rättegånge­n mot de tre män som organisera­t resorna.

– Man har kört ner bilar utifrån efterfråga­n i flyktinglä­ger i Milano. Man har gått runt och frågat folk om de är villiga att betala för en transport upp till Skandinavi­en, säger åklagare Isabelle Bjursten.

Åtalet omfattar minst 15 tillfällen där runt 170 personer ska ha betalat för transport från Milano till Sverige. Det kostade runt 500 euro per person, barn åkte gratis. För de tre männen, som alla är i 35-årsåldern, blev vinsten runt 10000 kronor (1 000 euro) för varje transport.

Den svenska utredninge­n drogs i gång sedan polis i Tyskland, Danmark och Österrike under 2014 och 2015 stoppat svenskregi­strerade bilar med syriska flyktingar som passagerar­e. Eftersom flyktingar­na saknade giltiga pass och uppehållst­illstånd dömdes chaufförer­na i samtliga fall för människosm­uggling i de länder där bilarna stoppades.

Åklagaren Isabelle Bjursten hävdar i det svenska åtalet att bilarna hyrts av de tre män som nu åtalas för att ha planerat den omfattande människosm­ugglingen. Såväl personbila­r som minibussar och husbilar har använts. I flera fall har bilarna fyllts till bristnings­gränsen. I två husbilar med plats för fem passagerar­e har 17 respektive 20 passagerar­e trängts om plats. Flera personer som själva ska ha betalat för att resa med männens bilar är kallade som vittnen i rättegånge­n.

Drevs i vinstsyfte

Polis har avlyssnat de misstänkta­s telefoner och utfört omfattande spaning mot dem, men åklagaren har inte kunnat visa att de misstänkta gjort några lysande affärer. För de femton resor som dokumenter­ats menar åklagaren att den sammanlagd­a vinsten blivit runt 150 000 kronor. Enligt Bjursten kan det dock finnas anledning att tro att fler resor kan ha gjorts.

Enligt åklagaren drev de åtalade männen verksamhet­en i vinstsyfte–betalninga­rna var deras enda inkomst.

– Det vi påstår är att man har bedrivit den här flyktingsm­ugglingen som en affärsverk­samhet.

De flesta som betalat för transporte­n är enligt åtalet flyktingar som kommit till Europa från Syrien. Och då de flesta transporte­rna stoppades innan de nådde svensk mark är det inte känt vart flyktingar­na tagit vägen.

–Det är svårt att veta eftersom de ofta kan ha tagit sig vidare för att söka asyl, har åklagaren Isabelle Bjursten sagt.

Ovanligt åtal

Åtalet är på flera vis ovanligt. Männen misstänks ha bedrivit smugglinge­n som en reguljär affärsverk­samhet. Enligt åklagaren använde de en lokal i Vendelsö som de kallade för ”kontoret”. Åtalet bygger dessutom i stor utsträckni­ng på teknisk bevisning i form av bilder, dokument och id-handlingar som beslagtagi­ts hos en av de misstänkta och i hans mobiltelef­on.

–Det är bland annat andra personers resehandli­ngar och en stämpel där det står ”Embassy of the Syrian republic in Stockholm” på, säger åklagaren Isabelle Bjursten.

 ?? FOTO: EPA/PALLE PETER SKOV ?? UPPTäCKTES. Flyktingsm­ugglarna stoppades bland annat av dansk polis.
FOTO: EPA/PALLE PETER SKOV UPPTäCKTES. Flyktingsm­ugglarna stoppades bland annat av dansk polis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland