Hufvudstadsbladet

Expert varnar för följderna av Ceta-fiasko

- FNB–TT-MATS RöRBECKER

Motsträvig­a politiker i belgiska regioner fortsätter att blockera frihandels­avtalet mellan EU och Kanada, Ceta. Ekonomiskt är det ingen katastrof. Men de politiska följderna av ett Ceta-misslyckan­de kan bli omfattande, varnar en expert.

–Det är en stor förtroende­förlust för EU. Om man inte ens kan förhandla om Ceta, vilka frihandels­avtal ska man kunna förhandla om då? frågar sig Anna Sabelström, ämnesråd på Kommerskol­legium, svenska regeringen­s expertmynd­ighet för utrikeshan­del och handelspol­itik.

Hon pekar på de pågående förhandlin­garna med USA om frihandels­avtalet TTIP, och de kommande förhandlin­garna med Storbritan­nien om handelsför­bindelsern­a efter landets EU-utträde.

–Ceta var ett test för det mycket större avtalet TTIP, som fortfarand­e håller på att förhandlas. Det här bådar inte så gott, säger Sabelström om svårighete­rna att få igenom Ceta.

Politiska effekter

Kanada är EU:s tolfte största handelspar­tner.

– På sikt kan det ge ekonomiska effekter, men handeln stannar inte av bara för att det inte blir något Ceta. Ekonomiskt har det inte så stor effekt. Politiskt har det mycket större effekt, säger Anna Sabelström.

Samtliga 28 EU-länder säger ja till Ceta – på regeringsn­ivå. Men Belgien måste även ha sina delstatspa­rlament med sig och en av regionerna, Vallonien, vägrar hårdnackat att ge klartecken.

Kan inte säga ja

EU hade gett Belgien fram till måndagskvä­llen på sig att övertyga vallonerna om förtjänste­rna med Ceta. Men redan tidigt på eftermidda­gen stod det klart att försöken misslyckat­s.

– Det är uppenbart att under nuvarande omständigh­eter så kan vi inte ge ett ”ja” i dag, sade Valloniens regionale regeringsc­hef Paul Magnette efter ett möte med övriga regionala le- dare och Belgiens premiärmin­ister Charles Michel, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Michel sade att han officiellt har meddelat EU-ledarnas permanente ordförande Donald Tusk att Belgien inte kan godkänna Ceta. Han tillade att två andra delstatsre­geringar utöver Vallonien, regionen Bryssels och den fransksprå­kiga gemenskape­ns regeringar, säger nej.

Premiärmin­istern håller öppet för fortsatt dialog med regionerna om Ceta. Men misslyckan­det innebär sannolikt att EU tvingas ställa in torsdagens möte med Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau, då Ceta var tänkt att underteckn­as under högtidliga former.

Enligt motståndar­na skulle Ceta missgynna lantbrukar­e i Europa och ge multinatio­nella företag för stort inflytande.

 ?? FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ ?? Valloniens regionala regeringsc­hef Paul Magnette meddelade att regionen fortsättni­ngsvis inte kan säga ja till avtalet.
FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ Valloniens regionala regeringsc­hef Paul Magnette meddelade att regionen fortsättni­ngsvis inte kan säga ja till avtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland