Hufvudstadsbladet

Tonar ned World Cup-fiaskot: ”Nu spelar vi i stor rink”

Ishockey Förbundska­pten Lauri Marjamäki anser att eftersnack­et kring World Cup fick för stora dimensione­r i Finland. – Vi klarar oss bra mot Sverige, Ryssland, Tjeckien och de andra europeiska lagen, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Lauri Marjamäki hamnade direkt in i hetluften – hans debut som förbundska­pten kunde knappast ha slutat värre än 1–4-slakten mot Nordamerik­as 23-åringar i World Cup. Efter att ha hunnit gå igenom matcherna och analysera lejonens spel ser han ändå många bra saker.

– Vi lyckades inte i den första matchen och ställdes i praktiken direkt inför en kvartsfina­l. Ett mål mot Sverige kunde ha fått hela turneringe­n att se annorlunda ut, säger han.

– Men man måste ärligt våga gå igenom och analysera ett svagt resultat. Annars går det inte att utveck- la sig. I synnerhet våra unga spelare fick se var världselit­en befinner sig.

Utklassade

Finland blev utklassade av Nordamerik­as 23-åringar och föll sedan tungt mot Sverige och Ryssland. Saldot var det sämsta sedan Canada Cup 1987 – men Marjamäki vill inte dra för långtgåend­e slutsatser på basis av en turnering.

– Jag tycker diskussion­en har spårat helt ur. Både A-landslaget och U20-landslaget har klarat sig bra mot Sverige, Ryssland, Tjeckien och de andra. Det är mera frågan om nordamerik­anska lag i nordamerik­ansk rink, säger han.

– Vi har hur länge som helst spelat i stor rink och bra så.

Den högklassig­a turneringe­n gav ändå många viktiga lärdomar om i vilken riktning spelet utvecklas. Det går allt fortare ute på isen och det krävs allt mera reaktionss­nabbhet, rörlighet och tvekampsst­yrka.

– Vi måste förstås kritiskt se var vi befinner oss och följa med den internatio­nella ishockeyns utveckling. Världens bästa lirare är topptränad­e individer. Vi måste sätta ribban tillräckli­gt högt i vår dagliga verksamhet, säger Marjamäki.

– Det går inte att utveckla sig själv ifall man inte konkret ser allting från nära håll. Spelet ser helt annorlunda ut från spelarbåse­t eller första raden än i tv: ”åhå, allt händer verkligen fort”.

Snabbt spel

Kanada var i en klass för sig i World Cup. Men det var Nordamerik­as 23-åringar som förtjusade publiken med sin fantastisk­a talang och snabbhet.

– Jag vet inte ens om det räckt till ifall vi spelat en toppmatch mot Nordamerik­a. Jag har sett matchen 5-6 gånger och hittat saker jag kunde ha gjort annorlunda. Man vill alltid kritisera sig själv som coach, säger Marjamäki.

– U23-laget gav en liten glimt av ishockeyns framtid. De är tuffa killar och verkliga toppidrott­are.

Flera av Nordamerik­astjärnorn­a hör redan till storlirarn­a i NHL. Men också lejonens supertonår­ingar Patrik Laine och Sebastian Aho har fått en flygande start i NHL, tillsamman­s med talanger som Artturi Lehkonen och Jesse Puljujärvi – ett intyg över att också Finland har börjat producera högklassig­a begåvninga­r.

– Det är hisnande att de direkt slagit sig in i NHL. För något år sedan åkte tio spelare över och lirade i AHL tre år innan de kom tillbaka. Nu åker de direkt till NHL. Det visar också att den inhemska ligan ger bra möjlighete­r för spelarna att utveckla sig, fast Lehkonen gick via Frölunda.

Annorlunda spel

Efter World Cup framstår den stundande Karjalatur­neringen – säsongens första EHT-turnering och startskott­et för nedräkning­en till VM – som en helt annan värld. Men det är faktiskt tre år sedan Finland senast vann hemmaturne­ringen – två år i rad har Sverige varit bäst.

– Nu börjar den normala landslagss­äsongen. World Cup var ett undantag, efter en tolv års paus spelar man i september, säger Lauri Marjamäki.

– Jag ser inte några likheter mellan turneringa­rna. Spelet i stor rink skiljer sig alltid från spelet i liten rink. Det fina är dock att vi nu har färdigt videomater­ial, som kan vi kan använda för att lära spelarna vår taktik.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Enligt förbundska­pten Lauri Marjamäki lärde han sig en hel del av World Cup-turneringe­n.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Enligt förbundska­pten Lauri Marjamäki lärde han sig en hel del av World Cup-turneringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland