Hufvudstadsbladet

Ligasegern guld värd för IFK Mariehamn

550 000 euro. Åtminstone så mycket beräknas söndagens ligatitel vara värd för IFK Mariehamn. – Det ger oss lite andrum, säger IFK Mariehamn Ab:s ordförande Robert Söderdahl.

- HBL-FNB

FOTBOLL En ”vanlig” säsong utan Europaspel och medföljand­e intäkter går IFK Mariehamn på minus, uppger han. Men i och med den nyvunnna ligatiteln kan klubben nu vänta sig minst 550 000 euro i prispengar – dels premieras ligamästar­en med 250 000 euro av europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa, dels genererar nästa års Champions League-kval minst 300 000 euro.

Pengarna ger, enligt Robert Söderdahl, ett nödvändigt andrum. IFK har inte råd att skrävla med sin budget.

– Det är ju så att vi går back varje år som vi inte spelar i Europa. Vi gör allt vi kan för att försöka öka intäkterna, men så ser situatione­n ut i dag, säger Robert Söderdahl och fortsätter:

– Med andra ord är pengarna vi nu får in verkligen välbehövli­ga. De ger oss andrum och säkerställ­er ekonomin för åtminstone två år framåt. Men som sagt, på sikt måste vi lyckas med utmaningen att öka våra intäkter. I alla fall om vi vill behålla den standard vi har nu.

Lyyski mållös

I och med titeln är IFK klart för Champions League-spel. IFK går in i andra kvalrundan och möter där en annan ligamästar­e. Lottningen sker nästa sommar och i den första omgången får IFK spela på sin ordinarie hemmaplan. Skulle IFK sedan avancera ytterligar­e måste man se sig om efter en annan arena, eftersom arenakrave­n blir högre längre fram i turneringe­n.

– Att Champions League-låten ska spelas på WHA (arenan) kan jag inte ens ta in. Det är ju makalöst, säger lagkaptene­n Jani Lyyski.

Han gjorde sin 250:e ligamatch och belönades redan före avspark med den åländska guldbollen som årets bästa herrspelar­e. Men han betonar lagandans betydelse.

– Snacka om att vi är värdiga vinnare. Vi har jobbat med kontinuite­t i många år. Alla har dragit åt samma håll, stöttat varandra och nu betalar det av sig.

Nöjd tränare

Peter Lundberg tog över tränaransv­aret efter Pekka Lyyski – lagkaptene­ns pappa och minst sagt långvarig på posten – inför årets säsong. Hans mästarkomm­entarer är ödmjuka.

– Jag är full av beundran för spelarna i laget. Vi har fyra tuffa matcher på slutet men lyckas ändå få med oss tio poäng av tolv möjliga och avslutar en kanonsäson­g med guld, säger Lundberg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA HEIKKI SAUKKOMAA ?? GULDFEST. IFK-spelarna med kaptenen Jani Lyyski i spetsen firade ligabuckla­n med supportrar­na efter att IFK säkrat mästerskap­et.
FOTO: LEHTIKUVA HEIKKI SAUKKOMAA GULDFEST. IFK-spelarna med kaptenen Jani Lyyski i spetsen firade ligabuckla­n med supportrar­na efter att IFK säkrat mästerskap­et.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA HEIKKI SAUKKOMAA ?? GULDET VäRMER. IFK-anhängarna samlades i kylan för att fira sitt lag.
FOTO: LEHTIKUVA HEIKKI SAUKKOMAA GULDET VäRMER. IFK-anhängarna samlades i kylan för att fira sitt lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland