Hufvudstadsbladet

Tvåspråkig­a skolor skulle minska fördomar

- IDA PUSKALA Grankulla

SKOLA Skall det finnas tvåspråkig­a skolor i Finland och hur skulle dessa påverka samhället?

I den grundlägga­nde utbildning­en måste eleven välja om hen läser det andra inhemska språket som ett Aspråk (modersmåls­inriktat) eller ett B-språk (nybörjar). Eleverna som läser två Aspråk i skolan läser i praktiken två språk på modersmåls­nivå. Varför skulle man då inte

kunna grunda ett skolsystem för dessa elever för att förbättra deras språkliga färdighete­r?

I en sådan skola skulle eleverna få chansen att röra sig kring både svenska och finska lika mycket i jämförelse med om de skulle gå i en skola där det talas bara ett språk utanför undervisni­ngen. Man har undersökt att barn och unga lär sig språk bäst då de får chansen att tillämpa det självständ­igt och i naturliga förhålland­en, alltså skulle elevernas språkutvec­kling troligen ske snabbare än i de nuvarande enspråkiga skolorna. I en finsk-svensk skola skulle också eleverna få chansen att lära

känna jämnåriga barn och unga från olika kulturer. På detta sätt kunde man minska fördomarna som kulturerna har mot varandra.

En skola som baserar sig på en undervisni­ng på två språk skulle gå ut på att man läser grundskola­ns årskurs 1 på sitt starkare modersmål, från åk2 ända till åk8 skulle man gradvis öka undervisni­ngen på det andra inhemska språket, även utanför språkstudi­er. På åk9 skulle eleven själv ha rätt att välja vad och hur mycket hen läser på respektive språk. Om den studerande väljer att fortsätta efter grundskola­n till gymnasiest­udier skulle det också finnas en tvåspråkig möjlighet.

Ett problem som dock skulle uppstå om man grundade dessa skolor är att det skulle bli brist på lärare som är kompetenta att producera undervisni­ng flytande på två språk.

Jag som en totalt tvåspråkig gymnasieel­ev anser att en sådan skola skulle vara bra för att ge barn och unga chansen att vara omringade av både svenska och finska. Fördomarna inför de andras kultur skulle minska och man skulle lättare kunna umgås med människor med ett annat modersmål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland