Hufvudstadsbladet

Ryssland är redo för ett nytt storkrig

- Svenska Dagbladet

Europa har under två decennier sparat på försvaret och räknat med att USA, som fortfarand­e är i besittning av världens ledande försvarsma­kt, ska komma till undsättnin­g. Men under denna tid har USA skiftat fokus till Mellanöste­rn och Asien, och nästan alla de 300 000 amerikansk­a soldater som fanns i Europa under kalla kriget har för länge sedan lämnat.

Två statliga utredninga­r (Bertelmans 2015 och Bringéus 2016) har konstatera­t att delar av Sveriges territoriu­m skulle dras in i en konflikt i vårt närområde – oavsett om vi vill det eller ej. Men vid ett skarpt läge kommer USA och Nato att ha fullt upp med att klara sina åtaganden enligt Atlantförd­ragets artikel 5. Tyskland, Storbritan­nien och Frankrike har svårt att skrapa ihop varsin division. Vem ska hjälpa oss, utan att vara förbunden därtill, när de knappt klarar sig själva?

Det finns en annan maxim som är lika viktig som den inledande: I krig får man hålla till godo med den armé man har, inte den man önskar att man hade. I Sveriges fall innebär det sju ytstridsfa­rtyg, fyra ubåtar, 80 Gripen, 24 artillerip­jäser, 56 stridsvagn­ar och tre brigader (eller 46 300 soldater om även hemvärn och reservoffi­cerare mobilisera­s). Det är en bråkdel av vad vi hade under kallla kriget.

Natomedlem­skap eller ej – försvarsan­slagen måste fördubblas. Är inte vår frihet värd att försvara?

Linda Nordlund

 ?? LEHTILUVA/AFP PHOTO/FORSVARET ??
LEHTILUVA/AFP PHOTO/FORSVARET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland