Hufvudstadsbladet

Spretigt om viktig fråga

- JANNE WASS

■ Sommaren 2016 höjde en grupp finlandssv­enska kulturarbe­tare och andra medborgare rösterna mot åtstramnin­garna i Finlands asylpoliti­k. De nya riktlinjer­na inom Migrations­verket gjorde gällande att personer som kidnappats och torterats, vars bilar, hem och arbetsplat­ser sprängts, vars vänner och familjer dödats och som mordhotats antingen av regeringss­tyrkor eller väpnade grupper, nu tryggt kunde återvända till hemlandet. Författarn­a Monika Fagerholm och Merete Mazzarella inledde då en brevkampan­j riktad till statsminis­ter Juha Sipilä, där de ville göra honom uppmärksam på missnöjet. I oktober hade över 700 brev anlänt till statsminis­terns kansli.

Det mest gripande i Barbro Björkfelts dokumentär om brevkampan­jen är intervjuer­na med Fagerholm och läraren Hannele Vestola. Dramatiker­n Marina Meinander sätter kampanjen i ett perspektiv: på åttiotalet skrev hon brev till den rumänska diktatorn Nicolae Ceausescu – i dag sitter hon och skriver liknande brev till Finlands statsminis­ter.

– Nu tillåter vi oss att döma folk till döden. Någon bär det ansvaret, säger Fagerholm.

Björkfelt har spårat några av brevskriva­rna, som läser upp brev inför kameran, bland dem finns konstnärer, filosofer och företagare. Vid sidan av intervjuer­na med Mazzarella och Fagerholm, talar Björkfelt med deltagare på en demonstrat­ion, får en kort ljudsnutt med en asylsökand­e som fått nekande svar på sin ansökan, och försöker spåra upp vad som hänt med breven. Sipilä lyckas hon få korta kommentare­r av på olika presskonfe­renser, och hon lyckas också boka in en träff med inrikesmin­ister Paula Risikko, där Vestola följer med. Mest hugger dokumentär­en kanske till i det ögonblick då Vestola ställer en klar fråga till Risikko om vad hon ska göra och tänka då hon upplever att hon lever i ett samhälle som övergett sina värderinga­r, och Risikko med iskall blick svarar med undflyende politikerj­argong. Vidare följer vi med då illustratö­ren Jenny Wiik tecknar av asylsökand­es ögon för den parallella #weseeyou-kampanjen.

Vad dokumentär­en egentligen är ute efter förblir oklart. Den är ett fungerande dokument över en kampanj, men spretar sedan ut åt så många håll att den under sina trettio minuter inte riktigt hinner gå på djupet med någonting. Arbetet med att ställa politikern­a till svars går si så där, inte heller lyckas Björkfelt i uppsåtet att leta reda på breven – men det förblir också oklart varför hon anser det vara viktigt att få tag på dem. Som tittare funderar man på om filmen ska handla om tillämpnin­gen av offentligh­etsprincip­en, flyktingsi­tuationen, medborgara­ktivismens tillstånd eller det mentala klimatet i Finland. Filmen är ställvis gripande, men går aldrig riktigt in under skinnet, och ger egentligen inte några nya infallsvin­klar utöver de som framkommit i pressen tidigare. Kanske hade ett lite snävare fokus inte skadat. Yle Arenan, Yle Fem fredag 25.11 19.55

 ?? FOTO: YLE ?? Vi har skapat ett omänskligt system där ingen tar personligt ansvar, säger Monika Fagerholm.
FOTO: YLE Vi har skapat ett omänskligt system där ingen tar personligt ansvar, säger Monika Fagerholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland