Hufvudstadsbladet

Mardröm på Medelhavet

- TEXT OCH BILD: CéSAR DEZFULI ÖVERSäTTNI­NG OCH BEARBETNIN­G: SANNA KARLSSON sanna.karlsson@ksfmedia.fi

När Drissa från Nigeria räddades från en överlastad gummibåt utanför den libyska kusten var kläderna han bar det enda han ägde. Den unga organisati­onen Jugend Rettet som drivs med frivilliga krafter har med fartyget Iuventa lyckats rädda tusentals människoli­v sedan verksamhet­en inleddes.

Medelhavet När 19-åriga Jakob Schoen läste om de 800 personer som drunknade utanför Lampedusa i fjol nöjde han sig inte med att donera pengar eller dela upprörda länkar i sociala medier. Han bestämde sig för att göra något konkret. Så föddes organisati­onen Jugend Rettet. Det unga teamet har också deltagit i de senaste dagarnas intensiva räddningso­perationer.

De spejar

Spejandet efter flyktingbå­tar hör till de viktigaste uppgiftern­a ombord på fartyget Iuventa – fartyget som Jugend Rettet kunde köpa tack vare de tusentals människor som deltog i en kampanj för gräsrotsfi­nansiering som inleddes i december i fjol. I fyratimmar­s skift dygnet runt spanar alla ombord efter de överfyllda båtarna. Att få syn på dem är viktigt, eftersom alla inte syns på radarn. Under sommarens första operation deltog 14 personer – alla frivilliga. De flesta hade seglingser­farenhet, men få av dem har någonsin deltagit i räddningso­perationer.

Dessutom finns det en kapten, en läkare, en ingenjör och en projektled­are ombord. Det är de som utgör kärnan för hela operatione­n.

De räddar

Flyktingbå­tarna startar ofta kring midnatt från Libyen och har under morgonens tidiga timmar hunnit ut till internatio­nellt farvatten. Den 2 augusti är klockan 5 då en av de frivilliga får syn på en båt fullastad med flyktingar och migranter.

En del av de frivilliga hoppar i en gummibåt och är de första som tar kontakt med migrantern­a. De stabiliser­ar flyktingbå­ten och delar ut flytvästar.

Efter det förflyttas migrantern­a i mindre grupper över till Iuventa, där de väntar några timmar innan ytterligar­e ett fartyg tar dem till Italien.

Opportunit­y – chans. Texten på den unga nigerianen Drissas skjorta avspeglar alla de förhoppnin­gar människorn­a ombord har. De vill få en chans att starta ett nytt liv, fly från fattigdome­n och leva värdiga liv. När Drissa steg ombord på Iuventa var skjortan och de andra kläderna han bar allt han ägde.

När migrantern­a väl kommer ombord grips de av eufori. De första minuterna går åt till att inse att de blivit räddade och till att dra andan. Sedan börjar glädjen, bönerna och kramarna när de inser att de lämnat Libyen och överlevt Medelhavet­s vatten.

De vårdar

Men inte alla klarar sig lika bra. Den 31 juli har Iuventa en av de största operatione­rna under sommaren. De träffar på en båt med 120 personer ombord, många av dem medvetslös­a.

En bensindunk har fallit omkull under färden och bränt många av migrantern­a medan andra blivit sjuka av det de andats in.

De medvetslös­a får behandling och placeras på bårar ombord.

Men två kvinnor klarar sig inte. Deras kroppar täcks över med vita skynken och flyttas senare till den italienska kustbevakn­ingens fartyg, för transport till fastlandet.

Efter att migrantern­a flyttats över till andra fartyg samlas kaptenen och besättning­en för att gå igenom dagens tunga händelser, och diskutera vad de kan göra bättre nästa gång.

De städar

Efter att migrantern­a sänts iväg mot det italienska fastlandet är det de frivilliga­s uppgift att städa och ordna fartyget så att det är redo för nästa operation. De har bara en kort tid på sig att se till att allt är i ordning när nästa räddning sker, så att allt flyter som smort.

Smugglarna använder sig av olika sorts båtar, även om den vanligaste är en gummibåt på tio meter. Golvet är stärkt med faner, som fästs med utstående skruvar som orsakar sår på migrantern­as fötter.

Båtarna är planerade för högst 40 personer, men vanligtvis lastar smugglarna ombord minst 120 personer.

Båtarna bränns upp eller punkteras så att de sjunker för att inte libyska fiskare ska kunna rädda motorerna och sälja dem tillbaka till smugglarna.

22-åriga Saw räddades mitt i natten i riktigt dåligt väder från en liten träbåt, som han köpt tillsamman­s med sin bror och åtta andra unga män från Guinea. De hade köpt båten för att de ville undvika att betala människosm­ugglarna, men hade tur när Iuventa råkade på dem. Troligen hade de inte klarat sig annars.

De gör skillnad

Under 16 dagar på sommaren lyckades Iuventa rädda sammanlagt 2065 människors liv. De undsatte 18 båtar.

De vill få en chans att starta ett nytt liv, fly från fattigdome­n och leva värdiga liv. När Drissa steg ombord på Iuventa var skjortan och de andra kläderna han bar allt han ägde.

 ??  ??
 ??  ?? I säkerHet. En ung man från Bangladesh hjälps ombord på Iuventa. Efter några timmars väntan kommer han att föras till Italien med en annan båt.
I säkerHet. En ung man från Bangladesh hjälps ombord på Iuventa. Efter några timmars väntan kommer han att föras till Italien med en annan båt.
 ??  ?? framme. 120 människor packade som sillar. En person har just hoppat i vattnet och blir den första som ska räddas.
framme. 120 människor packade som sillar. En person har just hoppat i vattnet och blir den första som ska räddas.
 ??  ?? start. Klockan är fem på morgonen och en båt med flyktingar har siktats.
start. Klockan är fem på morgonen och en båt med flyktingar har siktats.
 ??  ?? sökområdet. Kaptenen Benedict markerar det område utanför kusten som ska genomsökas.
sökområdet. Kaptenen Benedict markerar det område utanför kusten som ska genomsökas.
 ??  ?? redo. Alvaro är beredd att åka ut genast som larmet går.
redo. Alvaro är beredd att åka ut genast som larmet går.
 ??  ?? räddar lIv. Många skulle inte klara sig utan de frivilliga­s hjälp.
räddar lIv. Många skulle inte klara sig utan de frivilliga­s hjälp.
 ??  ?? I OTTAN. Jakob Schoen spanar efter gummibåtar i nöd utanför den libyska kusten.
I OTTAN. Jakob Schoen spanar efter gummibåtar i nöd utanför den libyska kusten.
 ?? FOTO: CÉSAR DEZFULI ??
FOTO: CÉSAR DEZFULI
 ??  ?? LASTAD. Båten Iuventa (från det latinska ordet för ungdom) har sedan verksamhet­en inleddes räddat över tretusen människor från överlastad­e gummibåtar på Medelhavet.
LASTAD. Båten Iuventa (från det latinska ordet för ungdom) har sedan verksamhet­en inleddes räddat över tretusen människor från överlastad­e gummibåtar på Medelhavet.
 ??  ?? EFTERSNACK. De allra flesta ombord på Iuventa är unga och engagerade i sitt uppdrag. Ett uppdrag som kräver både psykisk och fysisk styrka.
EFTERSNACK. De allra flesta ombord på Iuventa är unga och engagerade i sitt uppdrag. Ett uppdrag som kräver både psykisk och fysisk styrka.
 ??  ?? SISTA RESAN. Två kvinnor som togs ombord från en gummibåt klarade sig inte.
SISTA RESAN. Två kvinnor som togs ombord från en gummibåt klarade sig inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland